Свързани новини

23.10.2019 09:33

VW не се отказва от Турция

Видян 2118 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Фирмата няма да сменя мястото, което е избрала, България удвои офертата си, но от концерна стопиха всички надежди. Автомобилният гигант Фолксваген не търси алтернативна площадка за новия си завод, предаде водещата германска информационна агенция ДПА. А Дойче Веле чак рекламира новината във Фейсбук. Концернът не разглежда други възможности, въпреки факта, че плановете за изграждането на такова предприятие в Турция бяха под политически натиск.

"В момента не подготвяме никакви алтернативни планове", заяви Андреас Тостман от Управителния съвет на Фолксваген. Той обясни, че решението все още е замразено. "Намираме се във фаза на внимателно наблюдение", каза още Тостман. Той не посочи конкретна времева рамка, в която ще бъде взето съответното решение.

Напомняме, че след като турската армия навлезе в Северна Сирия, Фолксваген отложи окончателното решение за изграждането на отдавна запланувания нов завод в Югоизточна Европа. Предвид ситуацията, другите претенденти веднага се използваха от момента, за да подновят офертите си. Сред кандидатите за площадка на този завод беше и България, която междувременно отново се опита да се намеси в играта, внасяйки една предполагаемо подобрена оферта. Страната ни удвои предложената финансова помощ от 135 млн. на 260 млн. евро. Ставката беше обявена лично от бившия държавен глава Росен Плевнелиев, който е активно ангажиран в преговорния процес с концерна. Експрезидентът дори изрази надежда компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията за мястото на инвестицията. Последните новини от фирмата обаче помрачиха тези надежди.
   
 Румъния също възобнови преговорите с Фолксваген за нова фабрика. Букурещ също светкавично представи на компанията ново ценово предложение.  От своя страна Сърбия е предложила максимална държавна помощ от 258,5 млн. евро.  В наддаването се включи дори и Хърватия, която първоначално никой не слагаше в списъка от кандидати. Напомняме, че всички кандидати, освен нас имат автопроизводство.



 „Подготвихме се и влязохме в първата двойка на държавите, от които избира Фолксваген”, заяви миналата седмица българския премиер Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. „Контрапродуктивен е вече натискът, който им прилагаме”, посочи той. Думите му бяха насочени и към евродепутатите, които се присъединиха към рекета Фолксваген да не инвестира в Турция заради режима на Ердоган.  „Фолксваген е частна компания, която си взема своите решения къде и как да инвестира”, категоричен беше премиерът.

Напомняме, че Турция беше сочена за фаворит още от самото начало. Страната има предимства като:  огромен пазар, квалифицирани работници с опит в автомобилостроенето и ниски заплати, както и неограничена държавна помощ (стотици милиони евро). Никоя друга от останалите три балкански страни (България, Румъния и Сърбия), чието общо население е над 2 пъти по-малко от това на Турция, не може да се мери с щедростта на Ердоган и многомилиардната турска икономика.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от