Свързани новини

22.10.2019 17:00

Ако Макрон и другите лидери са ОК, бг мониторингът пада

Видян 2450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Отиващата си на 31 октомври Европейската комисия на Юнкер препоръчва на Европейския съвет да отпадне режимът на мониторинг над България в частта за върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност и независимостта на съдебната система. За да стане това предложение реален факт обаче, то трябва да получи подкрепа от Европейския съвет, където да бъде гласувано от всички държавни и правителствени ръководители в Общността. За съжаление, позицията на президента Макрон, а и на шефката на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен НЕ Е ЗА ОТПАДАНЕ, А ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА МОНИТОРИНГА, който освен България и Румъния да обхване и други източноевропейски страни като Унгария и Полша. Ще трябва да се мине и през ОК от Европейския парламент.



ЕК на Юнкер отчита, че е постигнат значителен напредък в изпълнението на всички шест показателя по механизма - независимост на съдебната власт, правна рамка, продължаване на съдебната реформа, борба с корупцията по високите нива, борба с корупцията на местно ниво и по границите и борба с организираната престъпност.



ЕК препоръчва приключване на мониторинговия механизъм за България. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на МСП е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС.



"Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение", изтъкват още от Комисията. Това е единственият доклад по механизма, в който не са формулирани препоръки или бъдещи ангажименти по показателите и следващ доклад не е предвиден.



Отиващият си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който още преди 3 години беше обещал да махне мониторинга, коментира: "Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС. Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение".
 
"От последния си доклад през ноември 2018 г. Комисията наблюдава консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години. За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет. Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави членки. В тази връзка въпросите, разглеждани от съвета, който ще функционира след приключване на мониторинга, ще бъдат използвани и в диалога с Комисията в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за върховенството на закона", посочват още европейските комисари.
 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог