01/04

Свързани новини

21.10.2019 14:33

Маджо кредитира Мая без обезпечение за офис, а апартаментът й с купен под пазарната оценка, разкрива Биволъ

Видян 12600 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Наред с останалите нередности, и собственостите на Мая Манолова и дъщеря й са доста съмнително придобити, разкрива Биволъ: „...има две имотни придобивки в София. През 2007 г. дъщеря ѝ Ралица (б.р. тогава без доходи, както и майка й,  за гаранция да покрива разходите по 6-цифрен борч, които при тогавашните лихви са над 4 000 лв. на месец), купува офис на централната ул. Алабин 56, срещу хотел Рила, за 100 000 евро, а през 2012 г. Манолова се сдобива с апартамент от 98 кв. м. на ул. Русалийски проход 1 в кв. Хладилника за 110 000 лв при данъчна оценка 124 789,30 лв. И за двата имота има съмнения, че цената им не съответства на пазарните цени към момента на закупуване.



Според статистиката в сайта imot.bg цените на офисите в центъра на София в края на 2007 и началото на 2008 са в диапазона 1500 – 1800 евро на кв.м. Офис на престижния адрес Алабин 56 може да е струвал и по-скъпо.
Колкото до тристайните апартаменти в Хладилника, дори след кризата те не са падали под 800 евро на кв.м.
Както самата Манолова вече обясни, по повод на предишни медийни публикации за нейния офис, през 2007 г. тя е финансирала сделката с кредит от 100 000 евро от Интернешънал Асет Банк (б.р. по онова време крупен акционер в нея е съпругата на Младен Михалев - Маджо), а имотът е оформен на името на нейната дъщеря, защото била в процедура на развод и делба на имущество. Кредитът е вписан в имотните декларации на Манолова като депутат.
Проверката ни обаче извади наяве, че този кредит е обезпечен с друг имот, който не е собственост на Мая Манолова, а на кюстендилската адвокатка и нотариус Милена Миленкова. Този факт не е деклариран от Мая Манолова нито през 2008 г., нито впоследствие, въпреки законовото задължение да го стори в графата 14. “Дадени обезпечения от или в полза на декларатора, неговия съпруг /съпруга/ или ненавършилите пълнолетие деца с тяхно съгласие” на данъчната декларация“.



19 минути се допита до вещи юристи, които бяха категорични, че законово е невъзможно несвързано лице да даде имот за обезпечение, освен нарушението на чл.313 от Наказателния кодекс за недекларирането.



„Пред Биволъ Мая Манолова обясни, че банката не е приела като обезпечение самия офис, защото сделката е била за идеални части. Притежаваните от Манолова имоти в Кюстендил пък били съпружеска общност и също не ставали за обезпечение. Тогава тя се обърнала към близката до нея адв. Миленкова, с която практикували в една и съща кантора, за да обезпечи кредита от 100 000 евро със своя софийски апартамент, придобит година по-рано на невероятната цена 26 480 евро.



Няколко години след придобиването на офиса, Мая Манолова купува


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 22.10.2019 10:48

    И „Труд“ е купен от свенливата крадла! И се състезават кой повече да компроментира Мая Манолова!

  • 003 Anonimen 22.10.2019 10:48

    И „Труд“ е купен от свенливата крадла! И се състезават кой повече да компроментира Мая Манолова!

  • 002 И в Самоков живеят хора, защо не иска да се върне при тях? 21.10.2019 16:53

    А Фандупкова - ЦЕЛАТА В БЯЛО!!! Фандъкова – имотна, но си спестила местен данък Претендиращата за нов мандат Йорданка Фандъкова е може би най-имотна сред кандидатите, като това се дължи най-вече на семеен имот в софийския квартал Манастирски ливади, собственост на нейния съпруг и неговата сестра Жанет, която по съпруг е Букова. През 2008 г. когато Фандъкова е зам.-кмет на София, двете семейства Фандъкови и Букови реализират този имот като учредяват право на строеж на фирмата “Булдени” за нова жилищна сграда с РЗП 2475 кв.м. В замяна двете семейства получават по няколко апартамента в нея. Сградата на Боянски водопад е построена върху наследствен имот на Фандъкови. Снимка Google Street View Така Фандъкови получават в собственост два апартамента по 95,8 кв.м. с гаражи и мазета, един по-малък 57,1 кв.м. и магазин 42,3 кв.м. Единият от апартаментите от 95,8 кв.м. е дарен на дъщерята Михаела Фандъкова. Отделно от това двете семейства са съсобственици на още един апартамент от 57,1 кв.м., който през 2011 г. продават. Семейство Фандъкови имат и наследствен апартамент от 90 кв. м. на ул Ярослав Вешин, придобит през далечната 1993 г. Притежават и терен с вила в с. Сопот, общ. Угърчин. В родния си Самоков Йорданка Фандъкова има наследствени имоти: ⅙ идеални части от терен в курорта Белчин баня, ½ от апартамент в Самоков, както и наследствена къща с двор. Само при един от наследствените имоти на Юри Фандъков се появяват съмнения за декларирана ниска цена, като това е замяна на ½ от гараж срещу ½ от терен в софийското с. Бистрица, с размер 560 кв.м., намиращ се на ул. Тинтява 27. Замяната е извършена в началото на 2019 г. и е между Юри Фандъков и сестра му Жанет Букова, като е деклариран материален интерес от 11 722 лв. При тази сделка са взети предвид данъчните оценки, като ½ идеална част от гараж с площ 21 кв.м. в центъра на София е оценена на 11 722 лева, а ½ идеална част от поземления имот е оценена на 1 305,40 лв. – разясни Йорданка Фандъкова в отговор на запитване на Биволъ. Не е имало уравняване на разликата, защото сделката е между роднини. Това обаче поражда въпроси, тъй като основа за определяне на таксата за недвижимите имущества е по-високата стойност измежду базисната пазарна оценка и данъчната оценка, а пазарна оценка на имотите не е правена. Данъчната оценка на имот в с. Бистрица е абсурдно ниска спрямо пазарните цени. Без съмнение имотът в Бистрица, който е урегулиран и предназначен за жилищно строителство няма как да има такава смешна цена. В момента в сайта imot.bg е изложен за продан съседен парцел на ул. Тинтява с площ 457 кв.м., за който се търсят 49 900 евро. Накратко, при една пазарна оценка на имотите в тази сделка, в бюджета на управляваната от Фандъкова община щяха да влезат пет пъти повече пари от такса за прехвърляне на недвижимо имущество.

  • 001 Anonimen 21.10.2019 16:51

    19min е купен от Свенливата Крадла?

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния