Свързани новини

21.10.2019 10:19

Брекзит: отлагане или без сделка

Видян 1287 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като британският парламент бламира в събота премиера Джонсън и постигнатото от него в края на миналата седмица споразумение с ЕС за напускане на страната от Съюза на 31 октомври, той беше принуден да изпрати писмо за решението на законодателния орган до Брюксел.


Заедно с него обаче, Борис изпрати и друго послание, в което пише, че отлагането, което искат колегите му, е грешка. Сега топката е в ЕС. Ако не се съгласи с волята на британския парламент за втори път да даде нова дата за напускането на Острова, Брюксел ще принуди Лондон да извърши Брекзит без сделка.


Това е тежка криза и за двете страни. Великобритания няма да изпълни както таксата за напускане, така и ангажиментите си към европейския бюджет за новия програмен период, което за нас значи загуба на поне 15% от очакваните еврофондове или над 3 милиарда лева. От друга страна, машината на Европа – Германия, която вече навлезе в рецесия, ще получи още по-голям удар, защото Островът е възлов пазар за нейната най-важна индустрия – автомобилната, която неслучайно в момента е атакувана с многомилиардни глоби и от САЩ. Това отново е удар за нас, понеже Германия е основният търговски партньор на нашата страна и ще обрече на срив без друго крехкия роден износ.  Тежко ще стане и за българите във Великобритания – поне 200 000 души, чиито работни права и права на пребиваване ще бъдат окастрени сериозно, а вероятно и безвъзвратно.


На този фон стотици хиляди британци излязоха през уикенда на протест за втори референдум по Брекзит, въпреки че многократно беше изяснено – това е немислимо според законите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец