Свързани новини

19.10.2019 08:10

Белгийски съд остави на свобода Пучдемон, без парична гаранция

Видян 1666 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийски съд остави на свобода бившия лидер на Каталуня Карлес Пучдемон, който се предаде тази сутрин на властите в Белгия във връзка с новата заповед за арест, издадена от испанския Върховен съд, съобщи вестник "Ел Паис".

На съдебното заседание Пучдемон се изказа против своето екстрадиране в Испания. След това той съобщи, че е пуснат, без да внася парична гаранция. "Оставам на разположение на белгийското правосъдие", заяви каталунският политик.

За Пучдемон все пак има някои предпазни мерки. Той е задължен да съобщи местожителството си, да информира за дейностите си, винаги да е на разположение на съдебните власти и да иска разрешение за напускане на страната - същите условия, които му бяха наложени с първата европейска заповед.

"Вчера сутринта се предадох на белгийските власти, полицията ме отведе пред съдията, който ми взе показания и тъкмо разпореди условията за свободата ми", обясни Пучдемон, излизайки от съда.

В понеделник най-висшата съдебна инстанция в Испания издаде нова европейска и международна заповед за арест на Карлес Пучдемон по обвинение в подстрекателство към бунт и злоупотреба със средства. По-рано през същия ден група лидери на каталунското сепаратистко движение бяха осъдени на до 13 години затвор.

Прокуратурата все още не е съобщила кога пак ще го призове, но процесът ще продължи месеци.

Предишната международна заповед за арест на Пучдемон, пребиваващ в доброволно изгнание в Белгия, бе оттеглена от испанските власти, след като той бе задържан в Германия, но тя отказа да го екстрадира в Испания. Германският съд се съгласи екстрадицията да бъде по точката разхищения на държавни средства, но не и за "подстрекателство към бунт".

Стотици хиляди хора с каталунски знамена и възгласи "свобода на политическите затворници" продължиха днес за пети ден протестите в Каталуня срещу присъдите заради неуспелия референдум през 2017 г. за отделяне на областта от Испания, съобщи "Ройтерс".


Източник: Дневник


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от