Свързани новини

18.10.2019 16:13

Ето 10-те най-конкурентни икономики в света през 2019 г.

Видян 2926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Годишният доклад Глобален индекс по конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2019 г. обхваща 141 икономики, представляващи 99% от световния БВП - и показва, че след десетилетие от световната финансова криза повечето икономики все още са останали в цикъл на нисък растеж на производителността.

Но онези икономики, които инвестират в преквалифициране на работната сила и укрепване на инфраструктурата, ще могат най-добре да устоят на глобалното забавяне.

Сингапур оглавява класацията тази година с 84,8 от 100.

Той се е подобрил във всички, с изключение на два стълба, от миналата година. Сингапур е на първо място по инфраструктура, здравеопазване и пазар на труда и второ за институции, развитие на финансова система и продуктов пазар. Но страната е на 12-то място по индекса на свободата на печата, както се отбелязва в доклада, „за да се превърне в глобален център за иновации, Сингапур ще трябва да насърчава предприемачеството и допълнително да подобри своята база от умения“.

 В класацията Сингапур е следван от САЩ и Хонконг.

Сред европейските държави в топ 10 са Холандия, Швейцария, Германия, Швеция, Великобритания и Дания. Скандинавските държави са глобални лидери по отношение на технологии, иновации и бизнес динамика.

В Латинска Америка Чили (33-о място) е най-конкурентната икономика, следвана от Мексико (48-о), а в Близкия изток и Северна Африка водят Израел (20-о) и ОАЕ (25-о). В Евразия най-напред е Русия на 43-о място, следвана от Казахстан (55-о), а Индия води в Южна Азия от 68-о място. Южна Африка изостава най-много, като там лидер е Република Мавриций (52-о).



Средната оценка на България се подобрява до 49-о място - с 1.3 пункта до 64.9 от сто. През 2011 г. България беше на 74-о място от общо 142 икономики.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни