Свързани новини

18.10.2019 11:31

Въгледобив Бобов дол е обявена в несъстоятелност

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свързаната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки "Въгледобив Бобов дол" най-накрая е обявена в несъстоятелност, съобщава Капитал. Производството беше открито преди повече от седем години, но беше отложено заради приет оздравителен план. От решение на Кюстендилския окръжен съд от началото на седмицата обаче става ясно, че компанията редовно не е изпълнявала задълженията си по плана и вече дължи на държавата над 102 млн. лв. Това е и причината за обявяването й във фалит. Самото решение подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.


Делото за възобновяване на производството по несъстоятелност е по молба на Националната агенция за приходите (НАП), а към нея се е присъединила и държавната "Мини Бобов дол", която също е в несъстоятелност. Причината за иска е, че "Въгледобив Бобов дол" не е изпълнявала задълженията си по утвърдения план за оздравяване и е пропуснала най-малко две плащания към държавата, което е достатъчно основание дълговете да станат незабавно изискуеми. От материалите по делото и направената експертиза става ясно, че към май 2019 г. фирмата дължи над 102 млн. лв. за данъци и осигуровки.

Кюстендилският окръжен съд е приел, че съществува "системно неизпълнение" на поетите с оздравителния план задължения от страна на длъжника. Затова с решението си от 14 октомври магистратите възобновяват спряната процедура по несъстоятелност и заедно с това обявяват дружеството във фалит. От това следва обща възбрана и запор върху имуществото и започване на осребряването му. Решението обаче все още не е окончателно, тъй като може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Производството по несъстоятелност на "Въгледобив Бобов дол" беше открито през май 2012 г. Компанията обаче предложи оздравителен план, който беше утвърден три години по-късно, след като финансовото министерство се съгласи да разсрочи публичните й дългове, при положение че те бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски. Самият оздравителен план също дълго беше обжалван и влезе в сила чак миналата година. Това стана само месец след като компанията обяви, че закрива рудник "Бобов дол". Предната година пък беше затворен и рудник "Бабяк".

Пряк собственик на "Въгледобив Бобов дол" е "Въгледобивна компания", която от своя страна е собственост на британската Carlington Ltd. Практика на Ковачки е да контролира голяма част от фирмите си през британски дружества.




 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля