Свързани новини

17.10.2019 15:45

КПКОНПИ иска 1,163 млн.лв. от ген. Кирчо Киров

Видян 1609 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 КПКОНПИ е предявила иск за 1,163 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването запасния генерал-лейтенант Кирчо Киров и съпругата му Мария, пише правният сайт Лекс. Софийският градски съд (СГС) е насрочил делото за конфискация за 10 февруари догодина, след като срещу Киров бяха повдигнати две обвинения за длъжностни присвоявания за обща сума от 10 млн. лв.



Дело за конфискация е заведено от комисията и срещу бившия подчинен на Киров в Националната разузнавателна служба (НРС) Димитър Лидарев. Искът на комисията срещу него и съпругата му Екатерина е за 1, 534 млн. лева. Киров вече бе осъден за разгласяване на държавна тайна.



Заедно с Киров Лидарев е подсъдим по едно от делата за присвояване на над 5,1 млн. лева от НРС (Националната разузнавателна служба, днес Държавната агенция "Разузнаване"). По него Софийският военен съд осъди ексшефа на службата на 15 години затвор, докато Лидарев получи условна присъда, след като в края на делото пред първата инстанция е направил пълни самопризнания.



Делата срещу Киров са секретни и за тях изтича информация само след присъди. Обикновено сведения предоставя само прокуратурата, а не военните съдилища. След първите присъди срещу двамата от прокуратурата обясниха, че присвояваните пари са били представяни като разходи за разузнавателна дейност, която обаче е била преустановена след присъединяването на България към ЕС. Въпреки това всеки месец за нея се харчели суми от порядъка на 80 000 евро или 100 000 долара, но доказателства за разходите не са представени.



Според обясненията на самия Киров, той харчил парите при най-висока секретност, но в архивите не са останали документи за подобни разходи. Лидарев е признал, че изпълнявал стриктно заповедите на началника си, което включвало изготвяне на фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите, които получавал от касата на службата.
Делото срещу двамата разузнавачи е трябвало да започне преди три месеца на втора инстанция във Военно-апелативния съд (ВАпС), но военните съдии го спират за половин година заради влошеното здравословно състояние на Киров, който в края на 2018 г. е получил микроинсулт.



Влошеното здраве стана причина за отлагане и на първото му дело за присвояване също на около 5 млн. лв. от разузнавателната служба, което вече стигна до Върховния касационен съд (ВКС). По него Киров е осъден на 10 години затвор, но делото бе стопирано, след като съдебно-медицинска експертиза удостовери заболяването на генерала.


 Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец