17.10.2019 14:00

МВР отново арестува дежурния обвиняем в Бургас – Николай Мечков

Видян 6362 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Понеделник, нормален ден за Бургас – в областната дирекция на МВР за справка е извикан Николай Мечков, местен предприемач и собственик на охранителна фирма, с богата история в криминалните новини.  Малко по-късно на излизане от полицията същият е арестуван показно, въпреки че не се е укривал и се е отзовал, а градът е блокиран. Обявена е мащабна акция като от американска филмова продукция, вдига се достатъчно шум, за да има подозрения, че това е акция в подкрепа на кандидата за главен прокурор и е част от обявената от него  борба с битовата и организирана престъпност.



На нарочен брифинг от ГДБОП и прокуратурата обявяват, че е разбита поредната страховита организирана престъпна група. Пестеливи са от към данни за доказателства.  Акцентира се на това, че арестуваните карат скъпи коли, живеят в скъпи жилища, изнудвали са местни бизнесмени за прехвърляне на бизнес и да стават клиенти на конкретна охранителна фирма.



Главно действащо лице и сочен за лидер е Николай Мечков – дежурният по ГДБОП и акции в Бургас. От години соченият за бос на охранителна фирма е в полезрението на службите за сигурност и сякаш винаги е изкарван като жокер, тогава когато трябва да се запълва някаква дупка в криминалните хроники. Няколко неща в акцията и последващите действия на органите на реда и прокуратурата отново правят силно впечатление и предвещават това, което предстои да се случи в съда.



Като за начало, акцията бележи встъпването в длъжност на Радослав Сотиров като нов директор на ОДМВР Бургас. Това е полицаят, действал ”по най-глупав и брутален начин“ според премиерът Бойко Борисов при влизането в КТБ през 2015 г. След скандалното влизане в банката, е скрит от прожекторите на по-тихи места в системата.   Какво по-добро начало от акция срещу организираната престъпност и защита на бедното население от местните дерибеи, особено ако така е представена.



И така новата банда се оказва от стари познайници – Мечков, Кюфтето, Златко Кънев и др. Познайници, които от години нямат общо помежду, но винаги са привличани заедно като обвиняеми. Хора от прякото обкръжение на Мечков знаят, че той не комуникира с изброените. За справка – това е същия Николай Мечков, който беше спряган за тартор на бандата с кирките, който беше и оправдан това лято от специализирания съд по подобно дело. Отново се разчита на преплитане между хора с бизнес и на такива с криминално минало, за които оперативните папки в МВР сигурно изобилстват с градски легенди и криминални случаи.



Още на брифинга на ГДБОП и прокуратурата се появиха противоречия – заговори се за банда, която е наблюдавана от години, после за досъдебно производство от това лято, докато се стигне до гледането на мерките за неотклонение в съда в сряда  – изведнъж досъдебните производства се оказаха няколко, може би три,  при това набързо обединени в общо дело. Това на свой ред създаде огромен хаос и проточи съдебното заседание с часове, а късно в полунощ трима от групата бяха освободени под гаранция. Така задържани под стража до произнасяне на апелативния съд по мярката остават критичният брой за ОПГ от трима души – Николай Мечков, Петър Биберов, Златко Кънев.



Запознати с информация отбелязват и друго странно противоречие – според разследващите групата се е занимавала с рекет и отнемане на бизнес след натиск, визиран е и конкретен случай с „отнемане“ на хлебозавод в  Айтос,  а в медиите бе обявено и нещо  съвсем друго – че е оказван натиск за работа и избор на конкретна охранителна фирма. Дали в кориците по делото ще има данни за охранителната фирма и затова, че са принуждавани клиенти да работят с нея? Още повече, че този път прокуратурата не публикува доказателства по делото, което навежда на мисълта дали изобщо разполагат със СРС и преки доказателства за наличието и ролите в групата, а се разчита на косвени сведения, оперативни данни и разкази от трети лица.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева