Свързани новини

16.10.2019 17:42

57% недоволни от Прехода

Видян 2356 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е една от държавите в Източна Европа, където повечето хора възприемат негативно промените в последните след 1989 г., сочат данни на изследователския център Пю. Проучването е направено във връзка с 30-тата годишнина от падането на Желязната завеса. Вълната от оптимизъм отдавна е в миналото, сочат резултатите от изследването.



57% от анкетираните българи са отговорили, че сега икономическата ситуация в страната е по-лоша, отколкото по времето на комунизма. 24% са на обратното мнение, а 11% смятат, че условията са същите. Подобни са нагласите в Русия и Украйна.



В повечето източноевропейски страни над 70% от анкетираните определят многопартийната политическа система като нещо положително, като най-висок е този дял в Полша и в бившата ГДР – 85%. Одобрението за пазарната икономика в тези държави също е високо – над 69%, като в най-много хора я определят като нещо положително отново в Полша – 85%.



Изключение от тази тенденция отново правят България, Украйна и Русия. У над малко над 50% от анкетираните са определили като нещо положително многопартийната система и пазарната икономика, а за над 36% от отговорилите те са нещо отрицателно.



Гражданите на страните от бившия Източен блок изразяват смесени очаквания по отношение на бъдещето. Те очакват безработицата и неравенството да нараснат през следващите години.



Попитани дали смятат, че техните деца ще живеят при по-добри условия, отколкото те самите, мнозинството украинци, поляци и литовци отговарят утвърдително. На другия полюс са гражданите на Гърция, както и на много западноевропейски държави, включени в проучването.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са