Свързани новини

16.10.2019 13:19

Съдии от ВСС искат оставката на Панов

Видян 2114 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      С остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка със случая Джок Полфрийман остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка със случая Джок Полфрийман излязоха десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщава Правен свят". Припомняме, че съдийската колегия се състои от 14 души, като двама от тях по право са председателите на ВКС и на ВАС. От останалите 12 магистрати 6 се избират от парламента и 6 - пряко от съдиите.
Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и Георги Чолаков индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест".
В обръщението си кадровиците осъждат опита на председателя на ВКС да се намеси в работата на колегите си Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова, както и безпрецедентния натиск, който той им оказва във връзка с "правилното" решаване на делото.
"Случаят "Джок Полфрийман" не е първият, по който към върховната инстанция на Република България е отправено искане, което е "елементарно от правна гледна точка" /според терминологията на г-н Панов от обръщението/, но със сигурност е първото, по което Председател на Върховния касационен съд се произнася преди състава. И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени "на колене" не от кого да е, а от Председателя на съда", пише в позицията на десетимата членове на Съдийската колегия.
Те са категорични, че в обръщението на Панов се съдържат данни не само за нарушаване на етичните норми, които всеки български магистрат трябва да спазва, но и такива на Конституцията. "Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да било съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд. Призиви и внушения по висящ пред съда спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на България, както и етичните норми, действащи за тях.
Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние", пишат още кадровиците. излязоха десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщава "Правен свят". Припомняме, че съдийската колегия се състои от 14 души, като двама от тях по право са председателите на ВКС и на ВАС. От останалите 12 магистрати 6 се избират от парламента и 6 - пряко от съдиите.
Десетимата кадровици индиректно настояват и за оставката на Панов, като го призовават "да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест".

 
Снимка: БГНЕС



 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци