Свързани новини

16.10.2019 09:37

Невиждани протести в Барса, блокираха и летището

Видян 1809 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      

Осъждането на политиците, организирали референдума за независимост на Каталуния предизвика  масови безредици, съобщава Барикада. Протестите срещу присъдите блокираха летището в Барселона, гари и магистрали. Ситуацията вече пренареди политическите съюзи в Мадрид преди вота на 10 ноември.
Хиляди са демонстрантите на летището в Барселона Ел Прат. Акцията, организирана по социалните мрежи от движението Демократично цунами, последва примера на протестиращите от месеци в летището на Хонконг. Стигна се до сблъсъци с полицията, при които един от демонстрантите загуби око. Напрежението бе в апогея си в понеделник вечерта и в нощта срещу вторник, което доведе до хаос за пътниците и летищната администрация, а десетки полети бяха отменени.
Блокади имаше и по други транспортни връзки. Демонстранти подпалиха барикади на няколко жп линии, като огньовете изгориха и част от траверсите, правейки невъзможно преминаването на влакове. Преградено беше и движението по някои шосета и магистрали. Това продължи и днес, като в участъка на магистралата, минаваща през община Гурб край Барселона, младежи играеха волейбол от двете страни на мантинелата, разделяща платната в двете посоки.
Припоняме, че в понеделник Върховният съд на Испания издаде присъди на лидерите на каталунския референдум от 2017г. Сред тях са дълги срокове затвор – между 9 и 13 години – за деветима от подсъдимите. Успоредно съдът поднови Белгия за екстрадиция на установилия се в Брюксел бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон.
Присъдите бяха порицани като несправедливи и „отмъстителни” от цялото настоящо каталунско ръководство. Най-високопоставеният от осъдените – експремиерът Ориол Жункерас, който е от партията Каталунска републиканска левица написа в писмо до свои съпартийци: „Няма друга възможност, освен да основем една нова държава, за да избягаме от тази, която преследва демократи”.
На свой ред очакващото подобни реакции, както и неизбежни протести испанско правителство начело с премиера социалист Педро Санчес приветства резултатите от процеса. Той  бе категоричен, че неговото правителство ще „гарантира изпълняването на присъдите”. Това бе ключова фраза с оглед на обсъжданата през цялото време на процеса възможност осъдените да бъдат помилвани след произнасянето на присъдите. Сега Санчес официално даде да се разбере, че няма да направи такава стъпка, което допълнително нажежи страстите.

Цялата каталунска драма се превръща и в пробен камък за предстоящите на 10 ноември извънредни парламентарни избори в Испания. До тях се стигна, след като разполагащите с достатъчно гласове в парламента, за да осигурят заедно стабилно ляво управление Испанска социалистическа работническа партия и Унидас Подемос (съюз между Подемос и Обединена левица) така и не можаха да се разберат, за да изработят формула за такова управление.
В реакциите на всички лидери на водещите испански партии по повод сегашните присъди много силно присъства предизборният контекст.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и