Свързани новини

15.10.2019 17:30

Брюксел с ултиматум за Брекзит

Видян 1575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До полунощ на 15 октомви Лондон трябва да приеме исканията на Брюксел по Брекзит, пише Гардиън. Главният преговарящ на ЕС за британското излизане Мишел Барние отправи този този срок пред  премиера на Великобритания Борис Джонсън. Той трябва да приеме да се съгласи на митническа граница в Ирландско море или ще остане без нищо в Камарата на общините.


Според източници Барние е заявил пред министрите по европейските въпроси, че е малка вероятността споразумение за Брекзит да бъде подписано от евролидерите на срещата на върха в четвъртък и преди извънредното заседание на британския парламент в събота.


Все още британските преговарящи трябва да представят юридическия текст, посочи Барние пред министрите в Люксембург. Той подчерта, че ще обяви в сряда дали преговорите за споразумение трябва да продължат следващата седмица.


Барние предупреди, че отправната точка за споразумение трябва да бъде предпазният механизъм за Северна Ирландия, който ще остави Белфаст в единния пазар на ЕС за стоки и ще доведе до издигане на митническа граница в Ирландско море. Това предложение беше отхвърлено от бившия премиер Тереза Мей. Той настоява Великобритания да приеме модел, близък до предпазния механизъм за Ирландия. Според едно обсъждано предложение Северна Ирландия няма да бъде част от митническата територия на ЕС, но митническият кодекс на блока ще бъде прилаган в Ирландско море.


 "Северна Ирландия де юре ще бъде в митническата територия на Великобритания, но де факто в тази на ЕС", обяви европейски източник.


От своя страна британският министър за Брекзит Стивън Баркли, който също беше в Люксембург и за кратко се срещна с Барние във вторник сутринта, вярва, че все още е възможно споразумение за Брекзит.


Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че след Брекзит Великобритания ще бъде "още един конкурент до прага на ЕС", информират АП, Гардиън и АФП. Тя добави, че това ще изисква от ЕС още повече да се конкурира и да поеме геополитическа отговорност.


Меркел сравни опита за намиране на решение за предпазния механизъм за Ирландия с изчисляване "квадратурата на кръга".


На среща с машинни инженери в Берлин канцлерът повтори, че правителството й ще се бори за решение до последния възможен момент, но също подчерта, че преговорите са станали "много сложни", откакто стана ясно, че Великобритания иска да напусне митническия съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак