Свързани новини

29.03.2009 11:48

В устройствения план на Варна рибарското селище "Траката" е зелена зона

Видян 1944 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още в понеделник ще изпратя писмо да колектива, който изработва Общия устройствен план на Варна и ще настоявам, теренът на рибарското селище в местност “Траката” да бъде заложен като зелена зона. Това обеща председателят на Общинският съвет Борислав Гуцанов по време на протеста варненските рибари, предаде БГНЕС.


Целта е да се спрат амбициите на купувачите да строят в тази част на крайбрежието. Председателят на ОбС определи замяната като безобразие и безочие. Той заяви, че рибарите имат право да протестират. Надявам се, МЗХ да извърши проверка на сделката и компетентните органи да се самосезират, каза Гуцанов. Според него след разрастването на Варна, този терен е необходим на града. Тук може да се запази рибарското селище, да се изгради парк и детска градина, посочи Гуцанов. Той припомни, че през последния си мандат, Общинският съвет във Варна не е направил нито една замяна.
БГНЕС припомня, че както се зарекоха преди дни с подкрепата на свои колеги и сдружението „Зелена Варна” днес рибарите от рибарската кооперация „Траката” протестираха в района на буната на Траката. Над 200 души се събраха на протеста. Рибарите протестират срещу заменката, чрез която рибарското селище стана частна собственост на бившия зам.-министър вътрешните работи от правителството на Иван Костов Явор Хайтов. Те ще потърсят съдействие и от политическите сили в града. Според тях прокуратурата би могла да намери основание и да предприеме действия по блокиране на вече направената сделка, заради която рибарската кооперация вече се намира на частна територия. Нотариален акт за имота нямаме, но нашата стоянка е тук повече от 16 години, с разпореждането на тогавашния съд, каза председателят а рибарската кооперация “Траката” Иван Копчев. Той уточни, че в момента, когато е тръгнало узаконяването на терена, е влязъл мораториумът за придобиване на имоти по давност. На рибарската стоняка има 50 лодки. Ние нямаме никакво намерение да се махаме от тук, ще се борим с всички средства, каза още Копчев. Според него, след като се изчерпат законните средства, рибарите са готови и на гражданско неподчинение. Случаят се разследва и от ДАНС, съобщиха присъстващите. По време на митинга бяха издигнати плакати с надписи “Съд за безочието на чиновниците осъществили замените.”, както и “Не искаме да се превърне в бетонна крепост, съхраненото от рибарите е повече от 100 години зелено богатство”. Членовете на рибарската кооперация “Траката” излязоха и с отворено писмо, до президента Георги Първанов, с което го призовават да направи всичко възможно за блокиране и анулиране на сделката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв