Свързани новини

14.10.2019 17:10

Кюрдите се споразумяха с Дамаск

Видян 2176 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сирийската армия  се приближава  до границата с Турция, след като кюрдите се споразумяха с президента Башар Асад, съобщава Ройтерс. Сирийските демократични сили, в които преобладават кюрдските формирования, заявиха, че са постигнали споразумение с Дамаск, предаде BBC.  По силата на тези договорености войските на Асад ще се разположат по границата с Турция. До решението се е стигнало след като американските военни започнаха да се изтеглят от контролираната от кюрдите територия по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Припомняме, че в досегашните военни действия кюрдите не са влизали в сражения с армията на Асад.
Сирийската армия вече започна предислоциране на части към северните райони на страната, където Турция провежда операция срещу кюрдите. Според лидери на кюрдската опозиция, силите на Асад ще бъдат разположени по границата с Турция, за да отблъснат "турската агресия". За прехвърлянето на сили на сирийската армия към Северна Сирия първа съобщи агенция САНА.
Ройтерс съобщи, че кюрдски лидери са се срещнали с представители на Асад в базата Хмеймим, където е базирана руската авиация. Напомняме, че на 12 октомври един от кюрдските генерали - Мазлум Кобани Абди, се обърна към САЩ, като заяви, че ако американските военни се изтеглят, кюрдите ще се опитат да се споразумеят с Русия.
Сделката с Дамаск е сериозна смяна на стратегията на кюрдите, които се чувстват предадени от американските си съюзници.
Припомняме, преди започването на турската операция президентът Доналд Тръмп взе решение да изтегли американските военни от региона, изоставяйки кюрдите, които бяха съюзници на Вашингтон. Решението му предизвика бурни реакции на недоволство както сред демократите, така и сред републиканците, а кюрдите го определиха като "нож в гърба".
В понеделник президентът на САЩ отново подчерта, че страната му няма да се намесва. Той  коментира в Туитър, че "големите санкции срещу Турция идват”, но запита дали трябва да се воюва с член на НАТО.
"Ние не влизаме в поредната война между хора, които воюват помежду си от 200 години. Европа имаше шанс да вземе своите затворници от ДАЕШ, но не иска да плати цената", коментира Тръмп.
На този фон турският президент Реджеп Ердоган приветства решението на американския си колега да изтегли 1000 войници от района и потвърди, че не се отказва от плановете си.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева