Свързани новини

14.10.2019 17:32

Двойка е средната матура по математика

Видян 2595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   "Не се коментира много, но имаме ново дъно в държавната образователна система”, заяви на Фейбук страницата си Стоян Панчев от ЕКИП. Той визира средния резултат на матурата по математика за седмокласници.  „33 точки от 100. Някак си това било 3,60. Едно време 30% се броеше за слаб, ама както и да е”, посочи Панчев. Напомняме, че малко по-добри са резултатите по български език, където седмокласници събират  средно по 53.06 точки. Само един единствен ученик от явилите се около 55 500 е изкарал по 100 точки и на двете матури.


Припомняме, че на матурите след 12 клас през юни резултатите на зрелостниците стигнаха своето историческо дъно. Тогава стана ясно, че средната оценка от изпитите по български език и литература е Добър (4,06).  Това се оказа е най-слабото представяне, откакто този формат беше върнат през 2008 г. На матурите по математика абитуриентите имат по-добър резултат от 70 точки или оценка „много добър”. Тенденцията всяка година средният резултат да пада остава трайна.


„МОН веднага се задейства да коригира проблема, като сформира екип, който отново да олекоти материала”, припомни Панчев. Проект на МОН наистина предвижда улесняване на учебните програми по математика, заради лошите резултати на външното оценяване след 7-ми клас. Вече е сформирана  работна група, която ще направи преглед на учебните програми по математика в V, VI и VII клас, за да се види къде може да се облекчат. Според просветния министър  Красимир Вълчев програмата е „прекалено бърза, амбициозна” и  обещава да я облекчи. Следващият етап е промяна на съдържанието от 7 до 10 клас.


 „Основното усилие на администрацията е да направи изпитите, така че да не се вижда собственият и системен провал. За щастие тя се проваля дори в замазването на положението. Всъщност всичко тези "реформи" на материала, изпитите, кое стихотворение се псевдоанализира в 6-ти клас и пр. са като да "реформираш" плановото стопанство с нова по-добра петилетка”, написа Панчев в коментар за предстоящите поправки.


Според  проф. Иван Тонов от Софийския университет  пък българските ученици видимо изостават в материала. И това си лични на международните състезания, на които преди традиционно заемаха призови места.


Сред мотивите на МОН за поправки в учебния план е и гладът за технически кадри. Целта е да се произвеждат повече специалисти  в областта на инженерните специалности, математиката и природните науки, тъй като те са сред дефицитните на пазара на труда. Остава отворен въпросът дали улесненият  материал ще запълни качествено тази липса.


Напомняме, че според данни на Евростат България е първа по неграмотност в ЕС.  През 2016 ЕК докладва, че 41% от българските ученици до 16 години не са напълно грамотни. За сравнение - във Финландия този процент е 8,1%.  В световен мащаб далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог