Свързани новини

14.10.2019 17:10

400 хил. "мъртви души" по избори

Видян 1865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000”, заяви шефът на Информационно обслужване  проф. Михаил Константинов. Това прави разлика от 400 000 "мъртви души". Само по себе си това ще доведе най-малко до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните числа показват обратното. Другата опасност е манипулацията с вота. Експертът посочи, че най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят резултата.


Избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират, припомни Константинов. По думите му в страната има над 2000 избирателни комисии, които наблюдателите нямат възможност да проверят.


Проф. Константинов подчерта, че местните избори са най-сложните за изпълнение. Най-слабото звено при подготовката на вота е слабата подготовка на секционно-избирателните секции, посочи той. Експертът припомни и ситуацията отпреди 4 години в  Арена Армеец, като се надява подобни ситуации да не се повторят тази година. Очаква се ЦИК да въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители.  Професорът посочи, че въпреки че ще се приемат бюлетините само в Арена Армеец, те ще се предават на три отделни места вътре в залата, като се надява това да улесни процедурата.


Константинов заяви също, че няма опасност компютрите на Информационното обслужване да бъдат хакнати, защото са изолирани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв