Свързани новини

12.10.2019 08:40

Изтриха следите на 10 млрд. лв. борчове към НАП

Видян 8409 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сметната палата е изтрила постфактум десетки таблици със статистика от ключовия си одит за ефективността на събирането на данъците от Националната агенция за приходите (НАП), установи проверка на Mediapool.

Данните, в които се съдържаше най-важната информация от одита, са премахнати от официалния доклад от проверката известно време след публикуването му.

Одитът на НАП се чакаше около две години, а резултатите от него бяха обявени пред обществеността на 5 септември. Тогава публичният доклад съдържаше десетки приложения с необявявани досега от НАП данни за събирането на данъци, осигуровки и други публични вземания. Почти всички таблици включваха статистическа информация за дейността на НАП. Имаше единични примери за данни относно няколко фирми, за които вероятно е имало основание да бъдат заличени.

Както Mediapool писа, за първи път в одита бе обявено, че през 2016 г. НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв. - статистика, която вече не може да бъде открита.

От доклада ставаше ясно още, че към 31 декември 2016 г. НАП има да събира умопомрачителната сума от 29.8 млрд. лв., какъвто е общият размер на просрочените публични държавни вземания към тази дата. 85% от тези пари са трудно събираеми или несъбираеми, пишеше в таблиците. Едва около 2.3 млрд. лв. са събираемите дългове, а 1.5 млрд. лв.- частично събираемите.

За да не набъбва снежното кълбо на несъбираемите дългове, от 2016 г. агенцията си издейства промяна в закона, която ѝ дава право служебно да отписва дългове, за които е изтекла абсолютната давност от 10 години. Благодарение на тази разпоредба само през 2016 г. НАП е отписала дългове за 10 млрд. лв., от които 9.4 млрд. лв. са по ревизионни актове.

Сметната палата е решила да цензурира всичките приложения в доклада с мотива, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове

Чудесен ден за разширяване по всички фронтове.