Свързани новини

11.10.2019 14:23

Иванчева и Петрова поискаха отвод на съда

Видян 1633 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     С искания за отвод на целия съдебен състав тръгна делото срещу бившата кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Делото е на апелативна инстанция, след като Спецсъдът ги осъди на по 20 и 15 години затвор след повдигнато обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери.

По време на заседанието в петък двете се оплакаха, че заради мерките им за неотклонение, не са успели да се включат в предизборните дебати за предстоящия местен вот, съобщава dariknews.bg.

На първа инстанция присъда заедно с тях получи и бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров, който според държавното обвинение е посредничил при вземането на парите.

Още в самото начало на днешното заседание на Апелативния специализиран наказателен съд защитниците на тримата поискаха отвод на целия съдебен състав, начело с председателя му съдия Георги Ушев. Аргументите бяха най-различни - от обвинения в пристрастност до съмнения в оказване на влияние. Отвод адвокатите поискаха и по отношение на прокуратурата, спрямо която дори бяха изразени съмнения за корупция.

Според държавното обвинение обаче подобни искания са несъстоятелни, а аргументите за тях - силно преекспонирани.

Бившата заместничка на Иванчева се оплака още, че са й отнети конституционни права, тъй като не е била пускана за участие в дебати и телевизионни предавания по повод предизборната кампания.

Тя подчерта още, че е била неравноправно третирана спрямо Иванчева, като съдът е позволил на бившия кмет да събира подписи за предизборната си кампания в разстояние на три дни, а на нея - само на един. Иванчева изрази солидарност със своята приятелка.

В крайна сметка съдът остави без уважение всяко едно от посочените основания за отвод, а заседанието продължи с исканията да двете страни за допускане на нови доказателства по делото. Сред тях са нови графалогични експертизи, амболаторни картони за здравословното състояние на Дюлгеров, които според защитника му непрекъснато се влошава, както и записи от камери. Обвиняемите искат от съда да провери и дали един от съдебните заседали на първа инстанция не е бил член на РИК или ОИК, както и дали има някакви политически обвързаности. Иванчева и Петрова настояват още това произвдоство да бъде разпитан прокур Иван Гешев, за да обясни в какво процесиално качество и присъствал на ареста пред сградата на Министерството на спорта, извършен през 2018 г.

Предстои съдът да се произнесе по допустимостта на всяко едно от направените искания.


Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион