Свързани новини

11.10.2019 12:16

2 ракети удариха ирански танкер, петролът се излива в Червено море

Видян 2092 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Танкер, принадлежащ на иранската държавна петролна корпорация, беше ударен от две ракети и се запали в Червено море, на 97 км от бреговете на Саудитска Арабия. Инцидентът се третира като терористична атака, твърдят местните медии, предаде RT.


Танкерът Синопа плава през Червено море, когато става експлозията. Взривът е достатъчно мощен, за да повреди два негови резервоара, което доведе до разлив на нефт в района.


Местните медии цитират неназовани ирански „технически експерти“, които смятат, че инцидентът може да бъде причинен от „терористична атака“, но не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърдението.


Екипажът на танкера не е пострадал при инцидента, който се разигра в близост до Джеда, най-голямото пристанище в Червено море и морския портал към Саудитска Арабия.


NIOC,  иранската държавна петролна корпорация, която навремето се класира на второ място след Саудитска Арамко по добив на суров нефт, съобщи за държавната информационна агенция IRNA, че корабът е бил ударен вероятно от две ракети. Този доклад не дава информация откъде идва атаката.


Новината идва по-малко от месец след като дронове удариха главното нефтено находище на Арамко, нанасяйки тежки щети на съоръжението и съкращавайки производството наполовина. Йеменските бунтовници Хути, които воюват срещу саудитските войски от 2015 г., поеха отговорността за нападението, но Рияд и неговият съюзник Вашингтон хвърлиха вината върху Иран - твърдение, което той категорично отрича.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се