Свързани новини

11.10.2019 09:30

Проучване: В ''баничката със сирене'' няма сирене

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   От 15 анализирани проби „баници със сирене“ нито една не отговаря на определението „баничка със сирене“. В 3 се открива извара, в 7 - сиренето изцяло е заместено с палмов продукт, а в останалите 4 - частично, показва проучване на Активни потребители, предаде OFFNews.bg.

Изследваните 15 проби банички са закупувани от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал.

Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.  Проучването е осъществено през септември и октомври 2019 г.

От закупените 15 проби банички със сирене в една даже не е открит пълнеж - възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането.

Резултатите показват, че 3 (от 14; тази без пълнеж отпада) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене.

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите, но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности. Това е директно нарушение на българското и европейското законодателство, по-конкретно Регламент 1169, което би трябвало да подлежи на административна санкция.

В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%, а при 7 закуски съдържанието на палмова мазнина е 100%.

В крайна сметка от започналите изследването 15 проби в нито една не е открито класическо бяло саламурено сирене, обобщават от "Активни потребители".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.10.2019 10:02

    всички от горе до долу ЛЪЖАТ тихият народец....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а