Свързани новини

10.10.2019 17:40

БГ превозвачи се пререгистрират в чужбина заради пакета Макрон

Видян 4861 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големите транспортни компании, които имат ресурс, планират да се  пререгистрират в други държави членки на ЕС, заяви Цветан Елисеев от KPMG-България при представянето на резултатите от направеното проучване на тема Българският тежкотоварен сектор. По думите му обаче над 75% от въпросните фирми у нас оперират с около 5 камиона и може да нямат подобна възможност. Проучването обхваща основните промени и ефекти, включени в пакета Мобилност 1. Основната промяна за товарния сектор е така наречената промяна със задължителното връщане на всеки четири седмици в България.


„Ако пакетът Мобилност бъде приет в настоящия си вид, то през 2023 г. това ще доведе до намаляване на сектора с около милиард и половина евро”, посочи експертът.


„Около 53% от всички задължителни курсове до България и обратно се очаква да бъдат празни. Компаниите се очаква да имат увеличение в оперативните разходи като ползване на почивката извън кабината или на паркинги”, посочи Елисеев.


„Празните курсове, свързани със задължителното връщане на камионите до държавата на всеки четири седмици през 2023 г., може да доведе до въглеродни емисии в размер на 88.500 тона”, каза още той.


„България е зависима изключително от кръстосаните и каботажни операции. Ние се нареждаме на трето място, а единствено Литва и Люксембург са по-зависими от кръстосаните и каботажни операции”, обобщи Елисеев.


В България са регистрирани около 12 700 компании, които предоставят международен сухопътен товарен транспорт. 90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под 6 години.


На база на анализите приблизителният брой на служителите, взети в сектора, е 42 500 души. Средното им възнаграждение е около 1 750 евро. Към 2018 г. има 25 800 камиона, които оперират в Европа и които представят международен товарен сухопътен транспорт.


В периода 2016-2018 г. направените инвестици за страната от международен товарен сухопътен транспорт са около 1 млрд. и половина евро. Само този сектор през 2018 г. допринася с 6% от БВП на България.


 „Тези промени биха промениили оперативния модел на компаниите и не малка част от тях ще понесат изключително неефективни финансови ефекти”, посочи експертът.


Припомняме, че на 4 април 2019 г. в ЕП бяха одобрени и трите промени в пакета Мобилност, на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни