Свързани новини

10.10.2019 14:52

БСП подкрепя декларацията на НС за Северна Македония

Видян 1111 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „БСП подкрепя декларацията на НС за Северна Македония, но държим правителството да ангажира в по-голяма степен парламента и нашата добронамереност да не бъде еднопосочна“. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин. Той подчерта че е обидно поредното неглижиране на парламента от страна на МС и липсата на представител на кабинета по тази важна тема.


По думите му тази декларация е свързана с подкрепа от страна на българският парламент на решението на българското правителство да подкрепи началото на преговорите на Република Северна Македония и Република Албания за членство в ЕС и с подкрепа за условията за това членство в преговорния процес, които трябва да бъдат изпълнени.


Вигенин заяви, че ПГ на „БСП за България“ и БСП, като партия, правят всичко възможно  да се търси съгласието и да се подхожда отговорно.„Въпреки че не сме безкритични към това, което се направи до момента, правим това усилие да вървим заедно напред и разчитаме на чуваемост от страна на управляващите“, каза социалистът.


Той подчерта, че преговорният процес няма да приключи с това правителство в този мандат, нито дори със следващото и затова е важно да има стратегически подход от страна на България, който да бъде следван в този процес.


Бившият външен министър заяви, че приветства инициативата на президента да събере партиите в този важен момент и че правителството се е съобразило с идеите, които са излезли от КСНС. Той наблегна, че за категоричността на рамковата позиция е допринесло това, че зад нея стоят президентът Радев и  основните политически партии. „Така трябва да бъде и занапред в преговорите, които предстоят. Те ще бъдат водени от правителството, но и ние, като политически формации, с нашите партньори трябва  да обясняваме какви са точно проблемите “, каза още той.


По думите му въпреки усилията в последните години, нашите партньори не разбират тази чувствителност и защо това е важно за България и за българите.


„С днешното решение ще дадем и сигнал към нашите партньори, че ние искаме Република Северна Македония  и съответно Република Албания да бъдат част от ЕС“, обясни социалистът.


Вигенин коментира, че за пръв път имаме шанса да бъдем заедно с днешната Република Северна Македония в един съюз. Според него имаме уникална възможност да се доближим до националния идеал, който се е родил през 1878г.


„Нека кажем на нашите партньори, че даваме зелена светлина, но заедно с  това няма да допуснем в ЕС  да влязат страни, които не са добронамерени към нас и „преиначават или присвояват нашата история“. Не очакваме от тях да правят компромиси с истината, а да я потвърдят такава, каквато е, без да поставяме под съмнение устоите на Република Северна Македония“, каза още той.


Кристиан Вигенин заяви, че правителството е подкрепило договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но това е било само началото. Как този договор се реализира е отговорност както на Република Северна Македония, така и на българското правителство. Той подчерта, че левицата е подкрепила този договор с уговорката, че за напредъка в изпълнението му ще бъде информирано  НС. Към този момент това не се е случвало.


Вигенин призова приобщаването на Западните Балкани към ЕС да не остава само на думи и инициатива в рамките на нашето председателство, а да се опитаме да продължим това с наши национални инициативи и мерки. Той призова да бъде изработена цялостна национална стратегия за развитие на отношенията ни с Република Северна Македония, която да бъде и финансово обезпечена. По думите му в тази стратегия трябва да залегнат сфери като култура, медии, икономика, инфраструктура, което да допринесе за свързването на хората от двете страни на границата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне