Свързани новини

10.10.2019 09:42

Лекари специализанти излизат на бунт пред здравното министерство

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Лекари специализанти започват протест днес на обяд в 12,00 часа в столицата пред здравното министерство. Младите специалисти са категорични, че няма повече да търпят да ги пренебрегват и да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат и да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици.

С какви искания ще протестират младите лекари коментира Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в „Пирогов“.

„Ние сме силно за да се провежда държавна политика по задържане на младите кадри тук и всъщност протестът ни е насочен в момента основно с искания да има такава ефективна политика, защото мерките, които са предвидени за нас са далеч от мерки, които биха ни стимулирали да останем“, каза той пред БНР.

Преди месец на среща с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз те представят техните искания.

„Поискахме да бъдат взети, предвид нашите права, нашето мнение по въпросите на наредбата, която определя една не малка част от живота ни като цяло, не само професионалния и личния - това са около 7-8 години от нашия живот. Поискахме така да бъдат съставени политиките, така да бъдат направени, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата“, обясни д-р Вълчева в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение, което беше предвидено да е болница с дефицит на кадри. Това беше идеята на Министерство на здравеопазването, кадровата политика към  малките населени места, която в последствие претърпя промени. Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация“, смята лекарката:

„Трябваше да излезе едни списък, от който ние да можем да излизаме, но такъв списък няма, няма списък на места, както няма списък и на специалности. Както казах самата идея се измени, така че и големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е“, допълни д-р Вълчева.


 


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей