Свързани новини

09.10.2019 14:55

На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива

Видян 1075 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства.


Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, поради психични заболявания.


“Най-честата причина за нетрудоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Сега обикновено започва между 20-30 годишна възраст. Не е известно защо, но жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете, като имате предвид, че ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне” и че имат нужда от помощ”, обяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.


Американската психиатрична асоциация определя, че сред симптоматиката на депресивните епизоди са поне две седмици на депресивно настроение или загуба на интерес или желание за извършване на рутинни ежедневни или професионални дейности, както и още симптоми като: проблеми със съня (трудно заспиване или прекалено много сън), промени в теглото и апетита (промяна на повече от 5% телесно тегло на месец, намаляване или увеличаване на апетита), намалена енергия или хронична умора, трудности с концентрирането и вземането на решения, психомоторна възбуда или забавяне (бавни физически движения или неволни безцелни движения), натрапливи мисли за смърт или самоубийство.


За превенция и поддържане на добро психично здраве Петя Стойчева Кривицки препоръчва редовно хранене, по-малко стрес и повече време за почивка. Спортните занимания, йога или разходки сред природата са задължителни. Психологът създаде първото българско мобилно приложение за спокойствие, релаксация и самопомощ със специални упражнения за ума. Приложението АНИМА е достъпно в Аpp Store и по повод Световния ден на психичното здраве апликацията предлага безплатни упражнения за спокоен сън, справяне с депресия и преодоляване на панически  атаки.


“Няма една-единствена универсална причина за депресия или психично разстройство. При всеки е индивидуално и много зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които определят социалния, личния и професионалния живот на личността.  Важно е да се знае, че веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разстройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да помогнат на личността да се справи и излекува”, пояснява Петя Стойчева Кривицки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ВМРО

ГЕРБ може и да не иска ППДБ да изчезнат: ВМРО

Днес Деница Сачева е завила, че времето ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!