Свързани новини

09.10.2019 12:09

България ще подкрепи С. Македония за ЕС

Видян 1313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България ще подкрепи започването на преговори членство в ЕС на С. Македония, заявиха от Министерството на външните работи. Страната ни обаче ще настоява да се спазват определени условия за добросъседство, заложени в рамкова позиция, одобрена от правителството.
Външният министър Екатерина Захариева съобщи пред журналисти в МС, че правителството е одобрило позиция във връзка с така наречения Пакет Разширяване - предложението за започване на преговори за членство в ЕС с С. Македония и Албания.
„България подкрепя започването на преговори с двете държави като подчертава, че разделянето им би било грешка, която би могла да доведе до нестабилност в региона”, заяви тя.
В позицията, приета от МС, по отношение на С. Македония, се набелязват междинни и крайни цели по време на преговорния процес.  България настоява С. Македония да декларира с вербална нота страните членки на ООН, че по отношение на така наречената езикова клауза, независимо от Преспанския договор, се изпълнява договорът с България в неговата цялост. Също така страната трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически репресивен режим, репресирани поради българското си самосъзнание. С. Македония трябва да премахне от табели и надписи на паметни плочи, сгради на текстове, насаждащи открита омраза към България.
По отношение на смесената експертна комисия трябва да се постигнат конкретни резултати относно важни личности и събития в периода до 1944 г. за общата ни история, каза Захариева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог