Свързани новини

09.10.2019 10:09

Фандъкова: Тази листа за общински съветници подредих лично аз

Видян 1810 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Източник: OFFNews.bg. 

         Г-жо Фандъкова, защо се кандидатирахте за кмет отново и щяхте ли да го направите, ако Цветан Цветанов беше още зам.-председател на ГЕРБ?


Има три много конкретни причини. Първата е, че очаквани и важни за софиянци проекти могат да започнат от първия ден. Например, стартираме довеждащия транспорт заедно с пускането на третата линия на метрото. Това са малки електробуси от квартала до спирка на метрото. Готови сме с маршрутите в „Овча купел“, „Горна Баня“ и се работи за „Хаджи Димитър“, „Люлин“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Малинова долина“. В ход са и процедурите за електробусите, за които лично защитих безвъзмездни европейски средства. Трябва веднага да започнем с програмата за изграждане на паркинги в кварталите и до спирки на метрото. Паркирането в кварталите е проблем, по който трябва да действаме бързо, с терени и средства. Имам ясен план как да увеличим инвестициите в кварталите. През декември тръгва общинската система за качеството на въздуха. Ще сменим печките на дърва и въглища на 1/3 от домакинствата. Предлагам и работещ механизъм за спиране на коли с неработеща система за очистване. Ще намалим транзитния трафик с довършване на Околовръстното и вътрешните рингове. Можем да се справим, доказала съм го.

Втората причина да се кандидатирам е, че сега пред София стои възможността за изключително голяма крачка с привличането на стратегически инвеститор. Този шанс не трябва да се пропуска с нестабилност и колебания. Знам какво би означавало за града всичко да спре и да се върне в изходна точка. Набрахме огромна скорост за промяна, която можем да ускорим за по-високо качество на живот.

И третата причина, знам точно какво трябва да променя в работата на общината. Готова съм със структурни промени, които да гарантират по-голяма бързина на работа, и с персонални промени. Подмених 1/3 от листата за съветници и лично избрах новите хора – експерти и доказани професионалисти.

Колкото до ролята на г-н Цветанов – той никога не е участвал в избора на хора за моя екип. Участвал е в реденето на листите за общинския съвет. Но тази листата, която сега предложих, я направих лично аз заедно с ръководителите на структурите на ГЕРБ и СДС по места.

Обновеният екип, с който обявихте, че ще работите, само за общинските съветници ли се отнася или предстоят промени на зам.-кметове, шефове на общински дружества, закриване на някои от тях?


Истината е, че съм готова с по-големи промени в работата на общината от тези, които другите кандидати предлагат, защото знам точно какво и как да променя. Уверена съм, когато казвам, че свършихме много работа за София, но е факт, че допуснахме и грешки. Често казваме, „който не работи, той не греши“, но в това има доза оправдание, която не харесвам. Допускат се грешки, важно е да си научиш урока от тях. Миналата седмица имах среща в една от най-успешните български IT компании и един от собствениците ми каза: „в нашата работа грешките не са проблем, а източник на информация“. Давам си много ясна сметка за всички пропуски и слабости и знам какво задължително трябва да бъде променено и поправено. Още повече, че залагам нови приоритети, които изискват компетентността на нови хора. Електронно управление, бързина в работата на администрацията, повече публичност – това са част от новите задачи, което означава и голяма реформа в работата на администрацията. Персонални промени ще има, но по-важно е, че зад тях стои промяна в начина и манталитета на работа на общината. Това е, което предлагам, заедно с новите приоритети в работата.


Чухте ли по време на кампанията дотук критики, които приемате като основателни? Не само от опонентите ви, а и на срещите с граждани?

Имам едно правило – не давам обещания, които не мога да изпълня. В кампанията чувам как се обещава на всички всичко от другите кандидати. Това е безотговорно. Затова моята програма е с конкретни проекти и задачи, зад които стои свършена работа и ясен разчет на средствата. Срещам се със стотици хора и се радвам, че те ми дават задачи. Приемам критиката, защото чрез нея търся решенията.

Конкретен пример е тежката тема с презастрояването и изграждането на улици в новите квартали. В момента решаваме конкретните казуси на парче. Преди месец спасихме 5 от най-проблемните казуса със строителство в междублокови пространства в „Младост“. Работим в „Обеля“ и „Овча Купел“. Чувам опонентите, които обещават „спираме презастрояването“, въпросът обаче е как. Затова съм готова с пакет от законодателни промени за увеличаване на отстоянията при строителство в жилищните комплекси и по-високи изисквания за паркиране и озеленяване. Промените в ЗУТ в Народното събрание, не са лесни. Знам колко силни са различните лобита, защото вече се преборихме и спряхме строителството без ограничение във височината в така наречените „ъглови имоти“. Мога да защитя и тези промени. Увереност ми дава и подкрепата от всички инициативни комитети, с които работим от години. Предлагам и специална програма за отчуждаване на терени, които попадат в зелени площи и улесняване на процедурата за придобиване на имоти в улици. Без да ги придобием не можем да ги изградим, но не позволявам общината да бъде буквално рекетирана, какъвто случай имахме преди месеци в „Лозенец“.

Едно предложение на арх. Игнатов, с което съм съгласна и подкрепям - персоналното гласуване на общинските съветници трябва да се публикува на страницата на общинския съвет заедно с взетото решение.

Системата го позволява и това задължително трябва да се случи.

Кое Ви направи впечатление в обещанията на г-жа Манолова, която всички социолози определят като основния Ви опонент?

Без да съм груба – огромната липса на опит и непознаване на София. Никой не очаква, че за три месеца някой може да опознае София и големите проекти и теми, по които се работи от години. Притеснителното е в липсата на опит и компетентност и на хората около нея. Знам, че БСП имат опитни и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв