Свързани новини

08.10.2019 09:57

Премиерът: Никога не съм подвеждал медиците за заплатите

Видян 1127 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За здравеопазване са дадени 2 634 367 лв., когато започнахме да управляваме през 2009 г., през 2019 г. са 5 млрд. на година. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.


„Продължаваме с начина, по който нито един от протестиращите или от съсловните организации, които идват при мен не казват, за здравеопазването отделяте малко пари. Никога не съм подвеждал медицинските сестри, че ще им увелича заплатите, с огромно уважение се отнасям към лекарите и медицинските сестри“, добави Борисов. Премиерът обясни, че в бюджета за следващата година са предвидени с над 300 млн. лв. повече. „Медицинските сестри в едни болници получават много добри заплати, върху тази основна заплата. Аз онзи ден събрах и Здравната каса и Министерство на здравеопазването по този въпрос“, каза още министър-председателят. По думите му пари има за прослужено време, за трудов стаж и за извънреден труд.


„Задавам въпроса защо толкова много години не са направени заплатите така, както искаме, защо за толкова много години няколко пъти фалираха държавата. И сега, когато всички увеличения на доходи и на заплати са нагоре, точно тогава всички искат да протестират, защото виждат, че ние събираме парите. Работим по-добре и имаме парите“, посочи още Борисов. Той коментира, че през април тази година са отпуснати 50 млн. лв. за по-високи цени на клиничните пътеки пред НЗОК. „Здравната каса е независима организация, защо всяка година ние доплащаме на Здравната каса. Ако има по-добър модел, да го използват, аз не знам някъде да са стигнали тавана на заплатите. За да не задълбаваме в темата за здравеопазване, аз следя рамката. Като приоритет ние винаги отпускаме повече пари за този сектор, това е безспорен факт. Как се разпределят вътре в сектора, не само Министерството, не само касата, но и главните лекари също трябва да си направят своето вътрешно преразпределение“, допълни премиерът.


„Достатъчно пари, два пъти повече пари са се отпуснали за здравеопазване. Колко болници трябваше първо да се ремонтират, помните ли какви бяха линейките и какви са сега, помните ли какви беше апаратурата, допотопна беше в болниците и сега няма болница без най-съвременна апаратура. Огромни неща сме свършили, за да бъдат удовлетворени, така както полицаите, така както военните, така както в много други сектори“, добави още Борисов. „200 млн. лв. ще бъдат преразпределени, че да получават повече заплати. Не може да отиват Х милиона в една болница, доктора да получава 36 000 или 50 000 лв. заплата, медицинската сестра да получава 1 000. Трябва Министерство на здравеопазването така да направи лимитирането, че Х% да отидат за медицински работници. Разбира се, че поемам ангажимент. Кога не съм поемал и кога не съм си ги изпълнявал? С 86 млн. лв. с различи инструменти са дадени в здравеопазването и това ми е докладвано на мен, това обяснява и министърът на здравеопазването“, посочи още Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп