Свързани новини

08.10.2019 09:27

Недекларирани суми над 10 000 евро вече няма да бъдат конфискувани

Видян 2705 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недекларираните суми над 10 000 евро или тяхната равностойност в друга валута при пресичане на границата за и от държава извън ЕС вече няма да бъдат конфискувани от митническите органи, пише Сега. Притежателите им обаче ще бъдат глобявани с до една пета от стойността им. Това предвиждат промени във Валутния закон, предложени от Министерството на финансите (МФ) за обществено обсъждане.


Изменението на закона се налага, тъй като срещу страната ни има наказателна процедура от Еврокомисията, наложена през юли тази година заради неефективни и непропорционални санкции във Валутния закон и Наказателния кодекс, които са в противоречие с европейския регламент за контрола на парите в брой.


В момента физическите лица могат да пренасят през границата на страната неограничено количество парични средства. Сумите над 10 000 евро или равностойността им в левове или друга валута обаче трябва да се декларират. Който пропусне да направи това, подлежи на глоба от 1000 до 3000 лв. за граждани и от 2000 до 6000 лв. за фирми. В същото време цялата сума се отнема в полза на държавата.


С промените се въвежда нова разпоредба, която завишава санкцията, ако парите са укрити. Под укрити се разбира, че парите не са намерени на "обичайните места", или са "укрити по специален начин, с особено умение, или със специални технически средства".


С промените ясно се разписва правомощие на митническите органи да спират пренасянето на парични средства над 30 000 лв. към страна извън ЕС, ако притежателите им имат публични задължения - неплатени в срок данъци, осигуровки и глоби. Това е допълнение към направената промяна от 2017 г., с която предоставянето на удостоверение за липса на публични задължения бе заменено със справка по служебен път на информацията за наличие или липса на задължения.

 

 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и