Свързани новини

07.10.2019 10:31

Държавата забърка абсурден дипломатически скандал с Полфрийман

Видян 1697 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България успя да разпали и абсурден международен дипломатически скандал с неразбориите около случая с австралиеца Джок Полфрийман. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря "неюридически съображения" зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.  Австралийски медии засилват натиска, като намекват за проблеми с върховенството на закона у нас. Семейството на Полфрийман поиска и премиерът Морисън да се намеси.


"Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България", каза Пейн пред австралийското радио Ей Би Си. Интервюто й бе цитирано от водещи световни медии. "Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони", каза министъра. Тя съобщава също, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия. Без отговор!


Изявлението на Пейн ясно показва съмненията на австралийските власти в законосъобразността на действията на България. По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн поиска среща със Захариева по случая, но не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била "пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме". "Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало", бе категорична тя пред БНТ. Според австралийски медии обаче двете първи дипломатки са обсъдили темата. Си Би Ес писа, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. "След решението на съда консулските служители ще продължат да работят с българското правителство по случая и по организацията на освобождаването му", казва Пейн пред австралийската агенция ААП.


Още по-куриозен е фактът, че австралиецът има две забрани да напуска България и още една забрана да влиза в страната ни.


Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов казва за News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент - първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден да бъде отменено. "Подобно нещо не се е случвало никога за 130 години - да го върнат в затвора, след като съдът вече се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е окончателно решение", цитира го британският Гардиън.


Ролята на медиите в Австралия по случая е ключова още от началото на процеса срещу него. Водещата австралийска журналистка Белинда Хокинс написа книга за случая през 2013 г. и е начело на обществени кампании и акции в социалните мрежи в защита на Полфрийман. Към каузата бяха привлечени водещи австралийски и световни звезди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Видеото 07.10.2019 19:36

    https://www.mediapool.bg/poyavi-se-anonimno-video-podkrepyashto-tezata-che-polfriyman-e-zhertva-news298578.html

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и