Свързани новини

07.10.2019 09:36

Българите не щат консула си във Валенсия с €4200 месечно, пишат испанските медии

Видян 2589 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пламен Георгиев се прочу и в испанските медии този уикенд. Под заглавие: „Българската общност се вдига срещу своя консул във Валенсия“ местната преса, представена от изданието Ел Конфиденсиал написа в събота:


„Стотици българи, живеещи в Испания, въстанаха срещу номинирането на Пламен Георгиев Димитров за нов консул на България във Валенсия. През седмицата той трябва да смени Цветан Цолов, който се мести в Барселона след 2 години на поста.  Кандидатурата е на правителството на Бойко Борисов и роди силна полемика в България, защото там той беше шеф на Комисията за борба с корупцията и конфискацията на незаконна собственост. Този орган трябва да пази етиката на българските управници и да наблюдава законността на техните придобивки.


Георгиев обаче сам не декларира строителството на незаконни елементи към мезонета си в дипломатическия квартал на София. Казусът му е част от скандал, известен като Апартаментгейт, който избухна в началото на тази година след журналистическо разследване на Свободна Европа и Антикорупционния фонд, сайта Биволъ и бТВ. Въпросният функционер си е купил апартамент от 400 квадратни метра на цена от 265 000 евро, а официално е декларирал 204 метра за 146 000 евро.


Освен Георгиев, в скандала бе замесен министърът на правосъдието Цецка Цачева, която е купила апартамент на четворно по-ниска цена от пазарната. 5 дни по-късно с поста си се раздели Цветан Цветанов – лидер на парламентарната група пна ГЕРБ, смятан за дясна ръка на премиера. Той е получил апартамент в сграда от 2017 г. в замяна на регламентиране на строителството на сградата (б.р. фактологическа грешка).


Данъчните в България направиха разследване на тези покупки, което не потвърди засега нарушения.  Но като главен отговорник за корупцията Пламен Георгиев трябваше да провери и да потвърди чрез органа, който управлява, законността на придобиванията на политическите лица и това го постави под медиен огън в страната с най-висок показател за корупция в ЕС. След седмици изчезване от публичната сцена, Георгиев подаде оставка от отговорностите си на 31 юли, защитавайки своята невинност, а парламентът я прие.


Дни по-късно българското правитество официализира номинацията на чиновника като генерален консул във Валенсия. Това подхрани нови спорове в българските медии, където той минава за протеже на премиера Борисов, и поставиха под съмнение адекватността на неговата подготвка за дипломатическа работа. Геогиев е обявил, че говори испански, но сертификатите, с които разполага Конфиденсиал свидетелстват само за ниво В1, което е доста под необходимите за професионална компетентност  С1 и С2.


Според информирани източници  Георгиев ще получава 3300 евро заплата, плюс 500 евро на месец за съпругата му и 200 евро за всяко негово дете. България плаща за неговата резиденция на ъгъла на Авенида де Франсия и ул. Пинтор Маеля – една от първокласните зони на града. Други екстри за сметка на страната му са частни училища за децата и безплатни пътувания за консула и семейството им, освен служебния автомобил.


Генелралното консулство във Валенсия, покрива освен нейния регион, също Мурсия, Кастиля – Ла Манча и Балеарските острови. Генералният консул и вицеконсулът работят в офиса на ул. Антони Суарес с персонал от 6 души.


Над 3500 подписа на местни българи са събрани в петиция до премиера Борисов и външния министър Захариева срещу назначаването на Георгиев. Кампанията достигна до кралското семейство на Испания чрез директора на двореца  Хайме Алфонсин Алфонсо и премиера на Валенсия Жимо Пуиг. От Външното ни министерство беше отговорено, че това е компетенция на българското министерство. И.д. генералният консул Цолов отказа коментар по случая“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 КОСТОВ 07.10.2019 15:37

    ПРЕСТАНЕТЕ С ТЕЗИ ФЕЙК НОВИНИ,БИВШИ ЧЕНГЕТА!!!!

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!