Свързани новини

07.10.2019 09:25

ЧЕЗ няма да се продава, ако КЗК пак опита да провали сделката

Видян 1880 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В деня, в който 19 минути писа, че български олигарси най-вероятно ще се опитат за втори път да спрат продажбата на дружествата на ЧЕЗ в България, вестникът на чешкия премиер даде думата на члена на борда на централата на енергийната империя в Прага. Томаш Плескач, който е зам.-шеф на Съвета на директорите изказа ясна позиция в подкрепа на избрания от дружеството кандидат за активите в нашата страна Еврохолд.


Още през юни компанията обяви българската финансова и търговска група за победител срещу 335 милиона евро, финансирани от първокласни международни банки. След това в продължение на 3 месеца Комисията за защита на конкуренцията не предприе никакви стъпки по темата, сякаш това не е нейно законово задължение, и като да е в очакване да получи сигнал отнякъде, нищо, че уж се води независима.


И едва в предпоследния работен ден на миналата седмица започна 25-дневна процедура. Бг шефът на ЧЕЗ Крал пък знаково се появи на рождения ден на Нова 36 ч. по-рано, където домакин беше Кирил Домусчиев, което породи спекулации, че бързото отпочване на процедурата в КЗК може да означава намеса за пласиране на друг кандидат.


Този мач вече се игра с чешкия кандидат за Нова телевизия Петр Келнер, комуто „антимонополния“ ни орган отказа да купи медията, понеже бил твърде богат. После безпроблемно и светкавично одобри Кирил Домисчиев за същото. Нещо подобно се случи и с Гинка Върбакова - първата одобрена кандидатка за ЧЕЗ с нейната фирма Инерком, която бе спряна отново от КЗК, понеже пък била твърде бедна според КЗК, без да е ясно на какво точно комисията стъпва за тези свои артистични аргументи и решения.


„Не искаме да накърняваме решенията на българската антимонополна служба, обаче не виждаме пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството. Еврохолд не притежава никакви енергийни активи в България“, предупреждава Плескач и свои, и чужди играчи.


За да няма неразбрали, той допълва силно: „АКО БЕЗ ВИДИМА ПРИЧИНА БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ БЛОКИРАТ НАШИЯ ВТОРИ ОПИТ ДА ПРОДАДЕМ БЪЛГАРСКИ АКТИВИ, НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИМ ДА ПРОДАВАМЕ“. В превод: ако не бъде одобрен този кандидат, сделка изобщо няма да има, каквито и мечти да се въртят в нечии олигархични глави.


А репутацията на България като място за инвестиции ще бъде под нулата.


Фолксваген ли? Хюндай ли?




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели