Свързани новини

07.10.2019 09:25

Мая се срина със 7% и е наравно с Фандъкова, Джамбазки и Волен скочиха по рейтинг

Видян 5555 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представително за София проучване на общественото мнение, проведено от Авенир по поръчка и за сметка на 19 минути в четвъртък и петък лице в лице с граждани показва изравняване на силите на основните кандидати за кмет на София. И Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова са в зоната 37-38%. Като в тази конкретна моментна снимка в края на миналата седмица кметът на София има 37,98%, а претендентката 37,5%.


Тенденцията обаче е по-важна, а тя е за постъпателен спад при Манолова. Само преди две седмици тя водеше със 7%, а още 5 дни по-късно – вече преднината й бе стопена на 5%, за да се стигне до практически паритет в момента.


Това най-вероятно се дължи на очертаващата се липса на отговори по основни за управлението на София въпроси: как би могла да управлява града без нито един съветник, защо трябваше лидерът на БСП Корнелия Нинова да я подсеща, че има ясно споразумение, което е подписала с партията и не е добре публично да страни от нея.


Всичко това се комбинира с изясняването на други факти и обстоятелства – орязването на инвалидите първа група с 99,50 лв. месечно, ако искат да имат и през новата година личен асистент, спирането на минималните заплати за майките на деца с Даун – и двете на базата на проектозакона, който Манолова внесе при протеста на майките.


Прибави се и яростната кампания на ДБГ, че тя, а не БСП стои зад Манолова, а за шефа на партийката е ясно: неговият баща Андрей Делчев е юристът, изработил от страна на София при Софиянски водната концесия и „това, което имаме“ като схема на Софийска вода. Бащата е и гласът на БензоКартела – петролно-газовата асоциация, която държи цените на горивата 20 стотинки над стойностите, които са нормални предвид котировките на нефта, дето стремглаво спадат, но това не личи у нас.


Проучването е направено преди Манолова да се обяви за бутане на паметника на Съветската армия, което със сигурност ще отлее още от електората й, който е ляв – още на стр. 7.


Оформя се и друга интересна кандидат – кметска двойка: Ангел Джамбазки бе изстрелян от скандала, в който го замеси Волен Сидеров с участието си в Референдум на БНТ, твърдо в тройката на кандидатите, но вече с двуцифрен резултат –10,58%. Лидерът на Атака също печели - постига повече от двоен резултат спрямо получение 10 дни по-рано, като вече се радва на 4,33%. Продължаващият стремеж на БНТ да помпа рейтинга на Волен вероятно ще му добави още някой процент, което в случая играе най-вече за листата общински съветници на неговата партия. А Сидеров има ясна стратегия, колкото и нестандартно да изглежда поведението му.


ГЕРБ е лидер в подреждането на партиите и при запазване и на моментния резултат от 36,41% се приближава до обичайната бройка от 30 и повече съветници в Столичния общински съвет. При преразпределение на гласовете, тъй като немалко партии ще останат извън борда – в момента 14,56% от листите, пропорционалният вот дава в този момент поне 25 кресла на управляващите. Техните партньори по коалиция на правителствено ниво от ВМРО в момента се радват на 13,11% и заедно формират стабилно бъдещо мнозинство в местния софийски парламент.


Интересен факт е, че досега на избори партийната листа на ГЕРБ имаше значително по-малък процент одобрение от кметската кандидатура на Фандъкова – винаги с победа на първи тур, което подсказва наличието на сериозна периферия за мажоритарния избор на досегашния кмет, която трябва да бъде активирана.  Постепенно това се получава и дистанцията с Мая беше стопена. Потенциалът е в районите извън центъра, където превъзходството на Фандъкова е повече от отчетливо и достига до двойно, като Ангел Джамбазки догонва Манолова – резултатите на двамата са доста близки в публикуваното тези дни проучване на Барометър инфо.


БСП обаче е сензацията на анкетата на 19 минути: повече от троен резултат спрямо предишните избори – 29,61%. Освен всичко друго, това показва, че именно червеният електорат е над 80% от готовите да гласуват за Мая Манолова на изборите, за което тя изглежда не си дава ясна сметка.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 07.10.2019 17:59

    Платена предизборна лъжа?

  • 001 Чоки 07.10.2019 17:23

    ВМРО никога не взимало повече от 1-2 % самостоятелно, то бива бива...

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева