Свързани новини

07.10.2019 09:25

Мая се срина със 7% и е наравно с Фандъкова, Джамбазки и Волен скочиха по рейтинг

Видян 5549 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представително за София проучване на общественото мнение, проведено от Авенир по поръчка и за сметка на 19 минути в четвъртък и петък лице в лице с граждани показва изравняване на силите на основните кандидати за кмет на София. И Йорданка Фандъкова, и Мая Манолова са в зоната 37-38%. Като в тази конкретна моментна снимка в края на миналата седмица кметът на София има 37,98%, а претендентката 37,5%.


Тенденцията обаче е по-важна, а тя е за постъпателен спад при Манолова. Само преди две седмици тя водеше със 7%, а още 5 дни по-късно – вече преднината й бе стопена на 5%, за да се стигне до практически паритет в момента.


Това най-вероятно се дължи на очертаващата се липса на отговори по основни за управлението на София въпроси: как би могла да управлява града без нито един съветник, защо трябваше лидерът на БСП Корнелия Нинова да я подсеща, че има ясно споразумение, което е подписала с партията и не е добре публично да страни от нея.


Всичко това се комбинира с изясняването на други факти и обстоятелства – орязването на инвалидите първа група с 99,50 лв. месечно, ако искат да имат и през новата година личен асистент, спирането на минималните заплати за майките на деца с Даун – и двете на базата на проектозакона, който Манолова внесе при протеста на майките.


Прибави се и яростната кампания на ДБГ, че тя, а не БСП стои зад Манолова, а за шефа на партийката е ясно: неговият баща Андрей Делчев е юристът, изработил от страна на София при Софиянски водната концесия и „това, което имаме“ като схема на Софийска вода. Бащата е и гласът на БензоКартела – петролно-газовата асоциация, която държи цените на горивата 20 стотинки над стойностите, които са нормални предвид котировките на нефта, дето стремглаво спадат, но това не личи у нас.


Проучването е направено преди Манолова да се обяви за бутане на паметника на Съветската армия, което със сигурност ще отлее още от електората й, който е ляв – още на стр. 7.


Оформя се и друга интересна кандидат – кметска двойка: Ангел Джамбазки бе изстрелян от скандала, в който го замеси Волен Сидеров с участието си в Референдум на БНТ, твърдо в тройката на кандидатите, но вече с двуцифрен резултат –10,58%. Лидерът на Атака също печели - постига повече от двоен резултат спрямо получение 10 дни по-рано, като вече се радва на 4,33%. Продължаващият стремеж на БНТ да помпа рейтинга на Волен вероятно ще му добави още някой процент, което в случая играе най-вече за листата общински съветници на неговата партия. А Сидеров има ясна стратегия, колкото и нестандартно да изглежда поведението му.


ГЕРБ е лидер в подреждането на партиите и при запазване и на моментния резултат от 36,41% се приближава до обичайната бройка от 30 и повече съветници в Столичния общински съвет. При преразпределение на гласовете, тъй като немалко партии ще останат извън борда – в момента 14,56% от листите, пропорционалният вот дава в този момент поне 25 кресла на управляващите. Техните партньори по коалиция на правителствено ниво от ВМРО в момента се радват на 13,11% и заедно формират стабилно бъдещо мнозинство в местния софийски парламент.


Интересен факт е, че досега на избори партийната листа на ГЕРБ имаше значително по-малък процент одобрение от кметската кандидатура на Фандъкова – винаги с победа на първи тур, което подсказва наличието на сериозна периферия за мажоритарния избор на досегашния кмет, която трябва да бъде активирана.  Постепенно това се получава и дистанцията с Мая беше стопена. Потенциалът е в районите извън центъра, където превъзходството на Фандъкова е повече от отчетливо и достига до двойно, като Ангел Джамбазки догонва Манолова – резултатите на двамата са доста близки в публикуваното тези дни проучване на Барометър инфо.


БСП обаче е сензацията на анкетата на 19 минути: повече от троен резултат спрямо предишните избори – 29,61%. Освен всичко друго, това показва, че именно червеният електорат е над 80% от готовите да гласуват за Мая Манолова на изборите, за което тя изглежда не си дава ясна сметка.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Стефан Северин 07.10.2019 18:16

    ФАНДЪКОВА, АМА ТИ СЕ ВЗЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО! https://svobodnoslovo.eu/фандъкова-ама-ти-се-взе-много-насериоз/

  • 006 Стефан Северин 07.10.2019 18:16

    ФАНДЪКОВА, АМА ТИ СЕ ВЗЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО! https://svobodnoslovo.eu/фандъкова-ама-ти-се-взе-много-насериоз/

  • 005 Стефан Северин 07.10.2019 18:16

    ФАНДЪКОВА, АМА ТИ СЕ ВЗЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО! https://svobodnoslovo.eu/фандъкова-ама-ти-се-взе-много-насериоз/

  • 004 Anonimen 07.10.2019 18:09

    Нова провокация срещу Мая Манолова - неизвестни лица облепиха коли на столичани с нейни флаери https://pogled.info/bulgarski/nova-provokatsiya-sreshtu-maya-manolova-neizvestni-litsa-oblepiha-koli-na-stolichani-s-neini-flaeri.109354

  • 003 Мая Манолова с рубрика “Пари на вятъра” 07.10.2019 18:01

    Мая Манолова с рубрика “Пари на вятъра” https://www.facebook.com/Maya.Manolova.1965/videos/507973156655246/ От днес стартирам рубриката “Пари на вятъра” в която ще ви информирам как Столичната община харчи нашите пари, съобщи във Facebook кандидатът за кмет на София Мая Манолова, цитирана от “Топ Новини”. “Ще говоря за схеми, по които парите от бюджета, предназначен за развитието на града ни, отиват в нечии джобове”, обяви Манолова. “Темите са зададени от вас, гражданите и първата е за обществените поръчки, свързани с почистването на София”, посочи тя.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за