Свързани новини

04.10.2019 15:19

Липсата на подготвени кадри у нас спря Фолксваген

Видян 2866 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на германския автомобилен производител „Фолксваген“ да построи новия си завод в Турция, а не в България вкара българските официални власти в обяснителен режим. В него заложиха на нападки към Турция, заплахи към „Фолксваген“, опити за политически натиск през Европейския парламент и дори критика към правилата на Европейския съюз, регламентиращи държавата помощ и подкрепа, коментира Мирослав Иванов в transmedia.bg


В статията "Голямата лъжа "Автомобилна индустрия в България" авторът обяснява, че това е направено " с една-единствена цел. Да се прикрие фактът, че българската икономика е слабо конкурентна, а българският пазар на труда е насочен към рабoтни места с ниска добавена стойност. Това от своя страна кара българските специалисти години наред да предпочитат да бъдат наемани извън страната. И така до момента, в който в страната вече просто липсват подготвени кадри, които да поемат такъв голям проект, какъвто е завод за производство на автомобили."


Цитират се оправданията на Томислав Дончев и Росен Плевнелиев, които хвърлят вината за българската загуба основно на прекалените претенции на VW и на факта, че Турция не се съобразява с икономичските правила на ЕС, въпреки че е член на митническия съюз.


"Двамата дори казаха, че България може да инициира промени, тъй като процедурата с „Фолксваген“ е показала пробойни в тези правила. Защото, докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът “Фолксваген” не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът “Фолксваген” знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът “Фолксваген” се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар“, казва Плевнелиев в пространно интервю в близкия до управлението вестник „24 часа“.


"В тезата на управляващите може и да има аргументи. Но същественият въпрос е, че не това е причината България да загуби съревнованието с Турция", отбелязва Иванов.  "Големите европейски автомобилни концерни имат не един завод в Централна и Източна Европа. А всички тези страни, или поне достатъчно голяма част

 

 


продължи >>

Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог