27.03.2009 11:18

НСИ: Производствената активност продължава да се свива

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През март 2009 г. общият показател на бизнес климата отбелязва повишение с 2.8 пункта в сравнение с февруари 2009 г. след отчетените понижения през последните няколко месеца. С изключение на промишлеността, където се отчита понижение, във всички останали отрасли - строителство, търговия на дребно и услуги, се регистрират относително по-добри оценки на бизнес климата, съобщиха от пресцентъра на НСИ, цитирани от БГНЕС.


През март 2009 г. съставният показател “бизнес климат в промишлеността” продължава да спада вече пети месец, като губи 2.1 пункта от февруарското си равнище. Нараства делът на предприемачите с негативно мнение за настоящото и за очакваното бизнес състояние на предприятията. Анкетата през март показва, че производствената активност продължава да се свива, като очакванията на мениджърите за следващите три месеца са в същата посока. През последния месец продължава да се влошава и осигуреността на производството с поръчки както от страната, така и за износ. Несигурната икономическа среда и ограниченият вътрешен и външен пазар остават главните фактори, затрудняващи дейността на промишлените предприятия през март, като свързаните с тях проблеми нарастват в сравнение с февруари. По-силно отражение има и факторът “слабости в икономическото законодателство”, а всяко пето предприятие изпитва финансови затруднения.


Относно продажните цени за първи път през март предприятията, които предвиждат намаление на цените, са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което балансовият показател е отрицателен (- 3.7%).


Стопанската конюнктура в строителството през март показва позитивна промяна. Съставният показател “бизнес климат” се покачва с 4.3 пункта спрямо предходния месец поради по-добрите оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за шест месеца напред. За последния месец осигуреността на производството с поръчки е подобрена, като прогнозите на строителните предприемачи за строителната дейност през следващите три месеца също са в положителна посока. Последната анкета отчита известно намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.


Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” се покачва със 7.9 пункта в сравнение с февруари, което се дължи на повишения оптимизъм на търговците на дребно по отношение на очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Според данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните месеци се е понижил значително, но очакванията за следващите три месеца са той да не продължава да спада. Същевременно очакванията за нивото на поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. По отношение на факторите, които са пречка за дейността в търговията на дребно, несигурната икономическа среда е посочена на първо място, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.


Във връзка с продажните цени в търговията на дребно очакванията на мениджърите са те да останат непроменени.


През март показателят “бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 5.8 пункта над равнището от февруари, когато беше регистрирана най-ниската стойност от началото на изследването в този сектор. Наблюдава се известно намаление на песимизма в мненията на мениджърите за настоящото и за очакваното бизнес състояние на предприятията през следващите шест месеца. Според тях търсенето на услуги продължава да намалява, но прогнозите за следващите три месеца са в посока на повишаване. По отношение на персонала предприятията съобщават, че са го намалили и очакват бъдещо намаление на заетите и през следващите месеци. Несигурната икономическа среда засилва негативното си въздействие през март и е на първо място сред факторите, затрудняващи дейността на предприятията, а конкуренцията в бранша е вторият по значение проблем за тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Вълдобрев и Обичайните

Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне

Осем града и нов албум с единайсет нови ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне