Свързани новини

03.10.2019 14:02

Вартоломей гони наш митрополит от български храм

Видян 1984 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Константинополският първойерарх Вартоломей не позволи на българския митрополит Киприан да служи в църквата на българската общност на Константин и Елена в турския град Одрин.  „Казаха ни, че ще служат само четирима български свещеници от Старозагорската епархия и двама певци, така че аз се явих в църквата след края на литургията, за да поздравя местната българска общност за годишнината на църквата“, посочи митрополит Киприян.

Според църковните канони, за да може епископът да служи в чужда епархия, той трябва да получи благословията на нейния водач. Митрополит Киприан каза още, че не е получил никакво обяснение за причините за отказа.

Българският епископ предположи, че отказът се дължи на църковни проблеми в Украйна, тъй като Българският Синод все още не даде окончателен отговор дали ще признае новата украинска църква под лоното на Константинопол.

Като друга възможна причина за отказа митрополитът посочи, че през 2010 г. в двора на църквата на Константин и Елена в Одрин българската общност издига бюст паметник на екзарх Йосиф, който започва движението за отделяне на
БПЦ от Цариградската патриаршия през 1860 г.

Досега на митрополит Киприан никога не е била отказвана служба в български църкви на турска територия, които са под юрисдикцията на Вартоломей.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали