Свързани новини

03.10.2019 10:21

Лавров: САЩ искат да запазят военната си база в Косово

Видян 1641 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ се стремят към ревизия на Брюкселското споразумение между Прищина и Белград, за да привлекат Косово в НАТО и да запазят военната си база „Бондстийл“ на територията на най-младата държава на Балканите. Това министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, изказвайки се на XVI годишна среща на Международния дискусионен клуб „Валдай“, предава TACC.


„Преди около четири години бе договорено създаването на Общност на сръбските общини в Косово, която гарантира езиковите, културните, религиозните права на сърбите. Тази общност не е териториално единна - има такава север, където териториите със сърби са компактни, но има анклави, които също са част от общността. Тази общност има знаме, химн, герб. От четири години това споразумение остава само на хартия. Сега, отново с активното участие на САЩ, те се опитват да го преразгледат и да направят допустимо включването на Косово в НАТО с най-голямата американска база в Европа – „Бондстийл", предаде Фокус.


„Бондстийл“ е основната военна база на американския контингент в Косово като част от международната мисия на КФОР в страната. Съоръжението се намира край град Урошевац, тук е седалището на многонационалната оперативна група „Изток" под американско командване. Площта на базата е 3,86 квадратни километра, дължината на външния периметър е около 11,3 км. След бомбардировките над Югославия там са разположени около 50 хиляди войници, сега няма точни данни за гарнизона, но се говори за от 5 до 15 хиляди американски войници.


През 2013 г. Белград, в рамките на споразуменията, постигнати с посредничеството на Европейския съюз с Прищина, разпусна сръбските власти, съдилища и местни съвети в Косово, като се съгласи да ги формира според законите на републиката. През 2014 г. бе сключено Брюкселското споразумение - документ за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Състои се от 15 точки, посветени главно на организацията и правомощията на сръбските общини в Северно Косово. Косоварите все още не са изпълнили условията му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за