Свързани новини

02.10.2019 09:35

СЕМ все пак ще освободи директора на БНР, но не заради натиск над журналисти

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Съветът за електронни медии (СЕМ) ще наложи в сряда две наказания на генералния директор на БНР Светослав Костов. Такава нагласа изразяват неофициално както представители на регулатора, така и запознати с темата народни представители. И двата акта са свързани със спирането на сигнала на обществената медия, ден след като стана публично ясно, че от ефир е свалена водещата Силвия Великова, а ресорът й "правосъдие" е отнет, пише Свободна Европа.

Едното наказание, което СЕМ ще наложи, е за нарушаване на лицензията на програма "Хоризонт", тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А другото е за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Двата акта се очаква да бъдат приети от СЕМ единодушно на заседанието в сряда. Именно те ще послужат като основание на СЕМ да гласува оставката на Светослав Костов, за която го приканиха миналата седмица. Тогава генералният директор на радиото обясни, че приема това "само за сведение".

"Според Закона за радиото и телевизията СЕМ може да гласува оставката на Костов за груби и системни нарушения", обясниха неофициално членове на съвета. Според тях спирането на сигнала на "Хоризонт" е точно това.

Тук обаче възниква един проблем, коментират народни представители. "Регулаторът трябва да намери още нарушения, защото замлъкването на радиото може да е грубо, но не е и системно", твърдят депутати. Според юристи обаче нарушената лицензия и право на гражданите на информация са напълно достатъчни за отстраняването на Костов.
"Вместо да избодат очи, да изпишат вежди"

Ето защо се е оформила идеята, че при гласуването на освобождаването на Костов трябва да бъде посочено и още едно наказание, наложено на БНР. Става дума за съобщаваните в ефир на лични данни на непълнолетно момче в началото на лятото тази година.

Наказателното постановление за случая е връчено на Светослав Костов, но пък нарушението е направено по времето, когато генерален директор на радиото бе още Александър Велев. Ето защо юристи обясняват, че ако СЕМ вземе предвид и това нарушение, то регулаторът цели "уволнението да падне в съда".

Народни представители от различни парламентарни групи са информирани за подобен вероятен сценарий, въпреки че СЕМ е независим орган и трябва да взима решенията си самостоятелно.

"Естествено е, че Костов ще обжалва уволнението си ако Съветът за електронни медии пристъпи към него. Ако едно от основанията за освобождаването му е нарушение, направено в мандата на друг генерален директор, то СЕМ ще циментира на поста Костов, защото съдът ще го върне. Няма как да се носи чужда отговорност", обясняват юристи. Според тях ако това бъде сторено, Съветът за електронни медии вместо да избоде очи, ще изпише вежди на обвинения в цензура и натиск върху журналистите Костов.
Предисторията

В средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й „правосъдие“ - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата и най-вече към единствената номинация за следващ главен прокуор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова.

На следващия ден програмата на "Хоризонт" спря излъчване в цялата страна, като обяснението за това бе "планирана профилактика". След намеса на премиера Бойко Борисов, който видя в случващото се "умисъл" и нарече изпълнителите му "главанаци", Силвия Великова бе върната в ефир.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Редица журналисти разказаха за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Костов отрече и отказа да си подаде оставката.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец