Свързани новини

30.09.2019 15:05

Започва мегапроцесът срещу VW Дизелгейт

Видян 2569 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автомобилният гигант „Фолксваген“ (VW) ще се изправи днес пред германски съд, тъй като стотици хиляди собственици на манипулирани дизелови автомобили изискват обезщетение четири години след избухването на най-големия индустриален скандал в страната, предаде БГНЕС, като се позова ни АФП.


Първото изслушване в това, което вероятно ще се проточи дълги години като процес, започва в 11 ч. българско време в Брунсуик, на около 30 километра от централата на VW в северния град Волфсбург.


Около 450 000 души са се присъединили към първото по рода си групово производство, въведено от законодателите, след като през 2015 г. се разрази скандалът с измамите „Дизелгейт“.


Групата за правата на потребителите VZBV, представляваща ищците, казва, че германският автомобилен производител умишлено е навредил на купувачите, като е инсталирал софтуер за управление на двигателя, който позволява на превозните средства при движение да замърсяват много повече на пътя, отколкото при лабораторни условия, когато двигателят работи на празен ход.


Процесът е най-големият досега в Германия покрай „дизелгейт“. Миналата седмица главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс беше обвинен в пазарни манипулации поради позицията си в концерна.


В масовия съдебен процес най-важният от около 50 въпроса за съдиите е дали „Фолксваген“ е причинил вреда, като е действал „нечестно“.


Клаус Мюлер от VZBV заяви, че е “убеден”, че автомобилната фирма го е сторила, докато от VW казват, че “клиентите не са претърпели вреда”. “Стотици хиляди коли се използват” по пътищата без проблем, заяви адвокатът на VW Мартин де Линд ван Вайнгаарден.


Дори ако съдиите намерят доводи в полза на ищците, няма да има незабавно изплащане на обезщетение. Всеки собственик, регистриран в процеса, ще трябва да търси индивидуално правата си.


VW смята, че окончателното решение би могло да се вземе най-рано през 2023 г., ако делото бъде обжалвано пред Федералния съд. След това отделните производства могат да отнемат поне още една година на първа инстанция. Дотогава пазарната стойност на автомобилите може да спадне до незначителен размер, което прави изкупването им по-евтино за фирмата.


продължи >>

Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни