Свързани новини

30.09.2019 11:09

Общината: Обжалването само ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев

Видян 2218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Обжалваната по съдебен път заповед за принудително събаряне на незаконни постройки на терасата в триетажния апартамент на бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев вероятно ще забави с година до две премахването им, но няма да го отмени. Това смята началникът на строителния контрол на район "Слатина" Михаил Джурджин. Пред "Дневник" той коментира, че според събраните от експертите в общината доказателства по казуса навесите, под които има сауна и барбекю, са построени след издаването на Акт 16, с който сградата е станала обитаема, и отговорността за тях е на собственика Пламен Георгиев, независимо дали е купил апартамента с тях, или ги е вдигнал впоследствие.

Джурджин беше потърсен за коментар, след като в началото на седмицата Би Ти ви съобщи, че Пламен Георгиев е обжалвал заповедта на кмета на район "Слатина" Наталия Стоянова от 19 август за събаряне на навесите, които стърчат над кота било на сградата. Заповедта се основава на констативните актове от две проверки, извършени от екипи на "Строителен контрол" на района през април и юни. Преди това на Георгиев беше даден четиримесечен срок да премахне доброволно постройките.

Опитът за събаряне на незаконните постройки е фаза от течащия вече половин година скандал около имота на Пламен Георгиев в столичния квартал "Гео Милев". Той започна, след като се разбра, че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа. Заради случилото се той беше принуден от премиера да излезе в няколкомесечен отпуск, който завърши с оставката му от антикорупционната комисия, последвана от спешно завръщане на служба в специализираната прокуратура и светкавично назначение от правителството за консул във Валенсия в началото на август. В момента Георгиев е в отпуск и от прокуратурата, съобщиха за "Дневник" от специализираното обвинение, а процедурата по съгласуване на кандидатурата му с испанските власти продължава. Опитите на "Дневник" да се свърже с Георгиев за коментар по темата с постройките на терасата бяха неуспешни - той не отговаряше на мобилния си телефон.

Делото "Георгиев срещу район "Слатина"

Пламен Георгиев е подал жалба в Административен съд - София-град, на 9 септември срещу заповедта на кмета на "Слатина", съобщиха за "Дневник" от съда. Оттам уточниха, че все още не е насрочена дата за първото заседание.

Общината: Обжалването само ще забави събарянето на постройките върху терасата на Пламен Георгиев

Практиката на шефа на строителния контрол в община "Слатина" в други подобни случаи на незаконно строителство сочи, че процедурата през съда е доста трудна и тромава. "Понякога са нужни поне година и половина-две, за да се премахне по съдебен път незаконното строителство", коментира Михаил Джурджин.

Той обясни, че в случая има две възможности. Първата е съдът да потвърди заповедта на кмета за събаряне като законосъобразна. Тогава на Пламен Георгиев отново ще бъде даден срок доброволно да премахне незаконния строеж. Ако не го направи, ще се пристъпи към принудително събаряне по съдебен ред и то ще е за сметка на собственика.

Ако обаче съдът приеме за основателна жалбата на Пламен Георгиев, цялата процедура започва отначало и отхвърлената кметска заповед ще трябва да се поправя според конкретните забележки на съда.

Обратната теза - че случаите на незаконно строителство най-често не издържат в съда и заповедите за събаряне се отменят, защитаваше шефът на дирекция "Строителен контрол" на Столичната


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни