Свързани новини

30.09.2019 09:28

ГЕРБ бламира финмина Горанов

Видян 4888 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Падането на акциите на финансовия министър Горанов е факт – той беше бламиран от мнозинството. Въпреки мнението му, ГЕРБ, в компанията на партньорите си ДПС и ОП, даде още свобода на държавната Банка за развитие, управлявана от Стоян Мавродиев. Горанов бе подкрепен само от БСП! На пръв поглед е странно, че идеята е на Атака. Но нейна квота е Министерството на икономиката. Местенето на ББР от МинФин към другото ведомство беше първият успешен удар на ексдепутата и шеф на държавната банка Мавродиев върху Горанов. Сега вече имаме "гейм, сет и мач". Още от Медиапул:
"Държавната Българска банка за развитие (ББР), ръководена от Стоян Мавродиев, ще бъде изключена от засиления контрол на новия Закон за публичните предприятия. Това решиха депутатите в четвъртък, приемайки на второ четене нормативния акт.

Особеният статут на държавната банка ще бъде факт, въпреки твърдата позиция на финансовия министър Владислав Горанов, че ББР не трябва да се изключва от контрола и въпреки данните, че банката се ползва за кредитиране на близки до властта едри бизнесмени вместо на малкия и средния бизнес, какъвто е замисълът за съществуването ѝ.

"Това е лобистки текст", възрази в парламента Христо Проданов от БСП. "ББР е създадена да подпомага малкия и средния бизнес, а тя не изпълнява функциите, за които е създадена. Банката е източник на "свежи" средства за четири-пет човека", добави депутатът.

Основната цел на новия закон е подобряване на управлението на държавните и общинските фирми и по-голяма прозрачност в работата на бордовете им. Публични предприятия са търговските дружества с над 50% държавно/общинско участие в капитала или в които държавата/общината по друг начин упражнява доминиращо влияние.

Приемането на нормативния акт е част от ангажиментите на България за членство в предверието на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II (ERMII). Освен това, текстовете са изготвени и съгласувани и с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), с която България също води преговори за членство.

По предложение на Атака обаче ББР бе извадена от обхвата на закона.

По-рано, в изрично писмо до парламента финансовият министър Владислав Горанов изрази


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Тихомир Томов 30.09.2019 17:11

    Финансова победа и за Атака след като изчезне от властта СКОРО !

  • 001 112 30.09.2019 11:06

    ДПС пак победи!До кога ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Сравнително труден и напрегнат ден

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в