Свързани новини

30.09.2019 09:26

Кабинетът пада при ОК за Скопие в ЕС

Видян 2203 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВМРО е готова да напусне властта, ако кабинетът подкрепи еврочленството  на С. Македония. Ултиматумът постави лично лидерът на Воеводите, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов. Причината е, че южната ни съседка


не изпълнява договора за добросъседство в частта за изчистване на казусите в общата ни история.


Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в С. Македония".


„Не обичам да поставям условия, но мисля, че това е фундамент. Ако не се постигне съгласие, моите колеги в парламента ще напуснат управлението. Нито един политик не си е позволил да прави компромис с фалшификацията на българска история. Не вярвам някой да обърне курса, това означава  политическа катастрофа", заяви той. „Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че С. Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим”, заяви вицепремиерът.  Каракачанов е категоричен, че съвместната българо-македонска комисия, която трябва да изчисти спорните момент в историята, не работи.


В понеделник президентът Румен Радев покани премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева, както и лидерите на парламентарните групи, за да обсъдят напредъка между двете страни по исторически и образователни въпроси.


Участниците на срещата при президента постигнаха съгласие, че е необходима национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес.


 „Нека тази братоубийствена война да не продължава от страна на пропагандата в Скопие”, заяви премиерът Борисов след консултативната среща . „Членството на С. Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята”, подчерта още той. 



„Не можем безусловно да подкрепяме С. Македония по пътя й към ЕС, тези хора се подиграват с нас”, заяви Каракачанов в изявление след срещата при президента.


„Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие”, посочи вицепремиерът.


Сигналът не остана незабелязан и реакацията на Скопие не закъсня. „Приемаме препоръките на България, възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси”, коментира македонския премиер Зоран Заев, цитиран от агенция МИА. Така той отговори на критиките от българска страна след приключилата консултативната среща в София.


„Подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение”, заяви още Заев.


Същевременно, малко преди това в интервю за IBNA македонският премиер  прикани Гърция „да поеме лидерството на Балканите“. Припомняме, че премиерът Борисов лансираше приоритетната роля в региона на България чрез интеграцията на Западните Балкани по прове на европредседателството ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.09.2019 11:59

    И аз не считам, че така лесно ще сдадат властта! Правят се на интересни, но ги е страх и са алчни!

  • 001 112 30.09.2019 11:20

    Каракачанов блъфира! Няма сам да напусне НИКОГА !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат