Свързани новини

27.09.2019 16:09

Съдът прекрати и второто дело за конфискация срещу Христо Бисеров

Видян 3551 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийският окръжен съд (СОС) е прекратил и второто дело за конфискация на имущество срещу семейството на бившия зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров, показва проверка на правния сайт "Лекс". Въпреки че процесът беше възобновен от Върховния касационен съд (ВКС) в началото на годината, преди дни съдия Евгения Генева от СОС за втори път го е прекратила, като е оставила без разглеждане иска на Антикорупционната комисия, който е за над 4 млн. лева.

Делото е резултат от разследването за пране на пари и данъчни престъпления срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. То започна през 2013 г. Обвиненията срещу Главинков за пране на пари не стигнаха до съд, докато бившият депутат от ДПС беше оправдан за данъчни престъпления. През 2015 г. Антикорупционната комисия обаче заведе две дела за конфискация срещу Бисеров, съпругата му Мария и Главинков.

Едното беше в Софийския окръжен съд, като искът на комисията е срещу Мария Бисерова, Главинков и управляваната от него фирма "Солари Елов дол", а общият му размер е 4 081 099 лева. След като паднаха обвиненията срещу Главинков за пране на пари, съдия Генева от СОС прекрати делото, а определението беше потвърдено от Софийския апелативен съд, макар докладчикът Красимир Машев да беше на особено мнение, тъй като не споделя виждането, че прекратяването на наказателното дело е пречка пред процеса за конфискация.

Разнородната практика доведе до тълкувателно решение на ВКС в края на м.г., с което беше прието, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна процесуална пречка за продължаване на процеса за конфискация. Последва остра реакция на КПКОНПИ, откъдето обявиха, че решението ще доведе до прекратяването на поне 20 проверки и дела за над 20 млн. лв. Парламентът преодоля решението на ВКС, след като с промени в закона регламентира, че и за висящите дела по стария закон за конфискация, а и за тези по действащия, прекратяването на наказателното дело или оправдателната присъда не са пречка за продължаване на делото за отнемане на имуществото.

Така ВКС постанови възобновяването на прекратеното на две инстанции дело срещу семейството на Бисеров и го върна на СОС.

Междувременно обаче последва неочаквано развитие на второто дело за конфискация за близо 2 млн. лева, по което ответник е и лично Христо Бисеров. То беше прекратено на първа инстанция от Софийския градски съд още преди последните изменения в закона, които не обвързват делото за конфискация с изхода от наказателния процес. През юни обаче състав на Софийския апелативен съд (САС), председателстван от шефката на съда Даниела Дончева, реши, че гласуваните от депутатите промени противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС) и така потвърди и на втора инстанция прекратяването на делото. Съдия Дончева, която беше и докладчик по него, написа в определението, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова САС приложи директно директивата, която има преимущество


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.10.2019 13:50

    Да вярваме и се надявамече след кто Лаура Кьовешвсъпи офицеално в длъжности останалите папки с осъдителни дела да се изтупат от праха по рафтоветеэ .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на