Свързани новини

27.09.2019 14:19

Съдийската колегия на ВСС предупреди за опасност от саморазправа с магистрати

Видян 2212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предупреди, че ескалиращата словесна агресия, последвала предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман, създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, предаде БНР.


В обръщение към гражданите мнозинството от колегията призова всички да се въздържат от провокации и да зачитат независимостта на съдебната власт.


Този вторник в друга позиция Съдийската колегия заяви, че споделя тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на студента Андрей Монов заради когото Полфрийман бе осъден на 20 години затвор и прати съдебното определение на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева за проверка на Съдебния инспектор. Заради това от Съюза на съдиите в България (ССБ) поискаха оставките на съдебните кадровици. 


В гласуваното днес обръщение на Съдийската колегия към гражданите не са участвали Боян Магдалинчев, баща на съдия Магдалинчева, и Севдалин Мавров. Двамата са си направили отвод. Против позицията са били Боян Новански и Стефан Гроздев, уточняват от ВСС. 


Според мнозинството „всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт“.


Новата позиция на съдебните кадровици идва часове след като близо 300 съдии, които не откриха защита за независимостта си в първата, също се обърнаха към гражданите.


„След като системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава, се обръщаме към Вас с призив за осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир“, пише в декларацията им.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.