Свързани новини

26.09.2019 10:02

Петкова: Над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ Марица-Изток 2 към БЕХ

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към БЕХ. Други задължения нямат“. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ това е и причината да се иска увеличение на капитала.  


До края на октомври очакваме отговор от ЕК


„Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос“, обясни Теменужка Петкова в предаването "Преди всички".


Дългът е генериран от емисиите


Основният проблем в ТЕЦ "Марица-изток" 2 е свързан с разходите за емисии, посочи енергийният министър и добави:


„Централата работи много добре, тя е в много добро техническо състояние, но високите цени на емисиите повлияват върху финансовите параметри и резултат на ТЕЦ "Марица-изток" 2, а и на всяка една централа, която произвежда електрическа енергия от въглища. Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб“.


„Въглищните централи заемат много важно място в електроенергийната система на страната. Повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях, а през зимата този процент достига 60. Това определя стратегическото място и на комплекса „Марица-изток“, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, отбеляза Теменужка Петкова.


Тя добави, че международният консултант, нает от БЕХ, работи по анализ на адекватността на системата:


„На базата на този анализ ние ще представим пред ЕК и механизма за капацитет, който е предназначен да гарантира сигурността на доставките, както и ликвидността на пазара на електрическа енергия не само в България, но и в региона“.


За ТЕЦ "Марица-изток" 3


Анализите на нашия икономически консултант показват, че ТЕЦ "Марица-изток" 3 и „КонтурГлобал“ към настоящия момент е възстановил напълно първоначалната инвестиция със съответната норма на възвръщаемост, съобщи министърът. По думите ѝ в разговори с „КонтурГлобал“ ще бъде намерено балансирано решение, което да удовлетворява и двете страни.


„„КонтурГлобал“ е важна централа. Разчитаме и сме сигурни, че тя ще продължи да работи и ще работи при условията на пазара, както всички останали участници в него. Това ще покажат преговорите, които предстоят“.


Днес министър Теменужка Петкова ще се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, с които ще обсъдят мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв