Свързани новини

26.09.2019 09:26

Сменят всички трудови книжки с нова наредба

Видян 726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Всички трудови книжки да бъдат сменени с нови до 1 юни 2025 г. Това предвижда изцяло нова Наредба за трудовите книжки и трудовия стаж, която министерството на труда публикува за обществено обсъждане, съобщава Lex.bg. Защо не карти никой не казва, а е 21-и век?

Освен с нов дизайн – новите книжки ще са в цвят бордо, а не сини, в тях се въвеждат нови полета и реквизити.

Проектът предвижда новите книжки да започнат да се издават от 1 юни 2020 г. Като ще ги получат първо хората, които за първи път започват работа и тези, които са загубили старата си книжка. Следващите, които ще сменят документа, който удостоверява обстоятелствата за трудовата им дейност, ще са тези, които изчерпят страниците на старата си книжка. За всички останали новата наредба предвижда, че след изтичане на 5 години от влизането ѝ в сила – т.е. до 1 юни 2025 г., се прекратява вписването на данни в старите книжки, те се приключват и се издават нови като продължение.

Една от причините да се предложи промяна на образеца е сигнал на КТ Подкрепа за фалшиви трудови книжки.

Проектът е за на нова Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж

С нея се променят някои графи в образеца на трудовата книжка – например въвежда се вписване на код по националния класификатор на професиите и на категорията труд.

Освен това с нея се регламентира изрично изискване да се поставя щемпел в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, като в него ще има данни за датата на постъпване на работа, на напускане, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на стажа.

„Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж. Също така ще допринесе и за по-добрата закрила на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение“, обясняват от министерството на труда.

С новата наредба отпада изискването работодателят да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки. Той ще бъде заменен от регистър на трудовите книжки с информация за предаването им на работника.

За първи път се регламентира процедура за вписване в трудовата книжка на прекратяването на трудовия договор чрез разпореждане от инспекцията по труда, когато работодателят преустанови дейността си, както за вписване на стаж, установен по съдебен ред.

„В резултат на прилагането на предложената Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж се очаква, чрез осигуряването на достатъчна, обективна и надеждна информация, свързана с трудовата дейност на работника или служителя, да се минимизират рисковете при ползване на трудови и осигурителни права. Освен това, ясната и пълна нормативна регламентация ще осигури правна сигурност за работодателите от една страна, а от друга – ще намали административната тежест при изпълнение на задълженията им, произтичащи от нормативната уредба“, посочват от министерството.
 
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 26.09.2019 13:07

    Уж от 01.012019 режат всички държавни служители пенсионери така наречените АПЗ .Тя годината изтече анищо не е помръднало

  • 001 Anonimen 26.09.2019 13:03

    Вместо да сменят Трудовите книжки да преразгледат КСО че с точи член 69 от КСО ичерпаха НОИ .

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Комеди 17 ноември 20:30ч.

Деца на килограм

Режисьор: Шоун Леви
В ролите: Стив Мартин, Хилари Дъф, Бони Хънт, Шоун Леви и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак