01/02

Свързани новини

25.09.2019 16:16

Как се купуват 2 завода за 100 лв. и не се плащат милиони дългове към банки през офшорки на Маджо, разкрива Биволъ

Видян 8663 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    „Известният силов бос от 90-те Младен Михалев – Маджо, е краен собственик на фирма, която се е възползвала от схема за ощетяване на ОББ и ДСК с милиони. Това разкриват Панамските документи, до които Биволъ има достъп като партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ.  “Ужилването” на банките става през верига от офшорни фирми, свързаната с Маджо Интернешънал Асет Банк и съдии от родната му Силистра.


Фирма усвоява 9 милиона евро банкови заеми, за да построи химически заводи в Силистра. Тя спира да си изплаща заемите, а ипотекираните активи са прехвърлени на мним кредитор-офшорка, на която съдът  помага да предреди банките, да заличи техните ипотеки и в крайна сметка да прехвърли всички активи на друга офшорка, чийто краен собственик е Маджо.
Историята започва още през 2006 г, когато ОББ гарантира облигации за 6 милиона евро на фирмата Бросс холдинг АД. С тях тя започва да строи два химически завода за технически аерозоли, силикони и уплътнители в Индустриален парк Силистра.  Парите обаче не стигат и през 2011 г. ДСК отпуска още 3 милиона евро за доизграждането на завода и складовете.
Бросс холдинг обслужва заемите в продължение на няколко години, но се появяват затруднения да изплати остатъка от 10 милиона лева.
Схемата се задейства през 2012 г. с внезапната поява на нов кредитор на Бросс холдинг. Това е Диси&Кем къмпани от щата Делауеър в САЩ, която после е преместена на Сейшелите. Тя претендира, че Бросс Холдинг й дължи 43,4 милиона лева с лихви и неустойки. До 2011 г. в отчетите на Бросс холдинг няма отразено подобно задължение – пише в. Капитал.
Диси&Кем къмпани започва дело срещу Бросс холдинг АД. Ответникът обаче не изпраща адвокати да го представляват и защитават в съда. Съдът в Силистра, където е преместено седалището на Бросс, набързо приема за основателно вземането на офшорката за 43.4 млн. лв.
След това Диси&Кем къмпани предприема действия по събиране на вземанията си и през пролетта на 2013 г. продава активите (химическите заводи и оборудването) на БП Индъстрис. Веднага след като купува активите, БП Индъстрис заличава ипотеките в полза на банките ОББ и ДСК.
В момента заводът не работи.
В резултат от сделката, заводите се оказват “собственост на трето лице, напълно изчистени от тежести и недосегаеми от кредиторите” – посочват ОББ и ДСК, които атакуват в съда заличаването на ипотеките.
Според банките кредитори заличаването на ипотеките е недопустимо от правна страна действие, но това става възможно с помощта на съдията по вписванията от Силистра Красимир Данаилов Дечев. Той е уволнен през 2014 г. от тогавашния правосъден министър Зинаида Златанова след решение на ВСС, но ВАС го връща на работа и до момента той правораздава.
След като БП Индъстрис придобива активите и заличава ипотеката се случват няколко събития с отчетлив “сикаджийски” привкус. Най-напред фирмата е продадена от Божидар Пеев на Тин Комерс ООД. Тя е собственост на кипърската офшорка Almara Trading и на стар бизнес съратник на Маджо – Стефан Атанасов Николов. Двамата са били съдружници във фирмата ПМС ООД още в началото на 90-те припомнят данни от Държавен вестник.
Освен това Николов е бил председател на съвета на директорите на сикаджийската фирма Интергруп България АД и акционер в Първа Източна Международна Банка, която после се трансформира в Интернешънал Асет Банк. А офшорката Almara Trading в момента е мажоритерен акционер във ФК Славия.Именно в Интернешънал Асет Банк БП Индъстрис учредява особен залог  на цялото предприятие, придобито от Диси&Кем Компани. А банката щедро продава активите на нова фирма с офшорна собственост – Феникс Кемикълс. На цена от 100 лева.
“Забележителното в случая е, че на практика Феникс Кемикъл купува за 100 лв. два химически завода в Силистра, обезпечени със залог към двете банки за 10 млн. лв. В тази плетеница от учредени залози и продажби изначалните кредитори ОББ и ДСК са напълно елиминирани”, се казва в съобщение на ОББ и ДСК, цитирано от Медияпул. От това съобщение научаваме и остатъчната сума от заемите.
Според Търговския регистър дружеството Феникс Кемикъл е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни