Свързани новини

25.09.2019 15:56

Съставът, освободил Полфрийман – незаконен

Видян 1659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Съдебният състав, който в четвъртък скандално освободи 8 години по-рано убиецът Джак Полфрийман и още 1 престпъник е незаконен, обяви говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.


Съставът на Софийския апелативен съд, взел решението за предсрочното освобождаване на австралиеца бе с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. В  този ден същият съдебен състав е пуснал предсрочно още един затворник.


„Двама от общо тримата съдии са имали законно основание за самоотвод. Това те не са сторили въпреки задълженията си по закон, тъй като има достатъчно доказателства за отношения включително и лични на председателя на състава и на докладчика по това производство, за които те са били длъжни да съобщят", каза Румяна Арнаудова.


Според нея, незаконният състав е абсолютно основание за отмяна на постановен съдебен акт. ВКС върна на СГС тежкия казус.


Още пред Софийския градски съд са поставени огромен обем доказателства за това налице ли са условията за постановяване на условно предсрочно освобождаване на Полфрийман. Три от тези доказателства са положителна характеристика от Български хелзинкски комитет, както и две становища от пастор и от отец. Съдът в решението е анализирал тези доказателства, но е дал превес на становището на затворническата администрация по силата, на което макар започнал процес на поправяне, все още не са постигнати целите на наказанието и не са налице условия за условно предсрочно освобождаване на лицето", каза още тя.


По думите й, точно тези доказателства са оценени в друга светлина от Софийски апелативен съд и са дали съдиите превес на тези доказателства, "игнорирайки до голяма част становището на затворническата администрация, която има пряко наблюдение върху процесите на поправяне на извършителят на престъплението".


"Председателят Калпакчиев двукратно е бил награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, също като убиеца, в организираната от тази неправителствена организация класация. Съдията докладчик е била съавтор в годишния доклад за 2016 г. за същата неправителствена организация. Тези лични отношения е трябвало да бъдат обявени от съдиите. Трябвало е да се самоотведат, доколкото те по този начин са показвали и съпричастност към идеята на неправителствената организация. Фактът, че не са направили дължимото за всеки един магистрат поведение и не са предприели необходимите действия поставя под съмнение законността на съдебния акт, защото всички граждани имат право да получат безпристрастно правосъдие", подчерта говорителят на главният прокурор.


След като се запозна с молбата на родителите на Андрей Монов, както и с мотивите за освобождаване на Софийския апелативен съд и материалите по делото, главният прокурор Сотир Цацаров прецени, че са на лице основания за възобновяване на това производство и затова сезира Върховния касационен съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни