Свързани новини

25.09.2019 15:19

Иво Христов призова за защита на европейските пчелари

Видян 1730 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Пчеларите в Европейския съюз са поставени пред редица трудности, произтичащи от промяна в климата, ефекта от монокултурното земеделие, използването на различни препарати и др. За голяма част от пчеларите в моята страна, България, пчеларството е малък, но много важен допълнителен поминък.“ Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI). На заседанието бе обсъдено споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай).


По думите на Христов, по последна информация, в Европейския съюз за миналата година са произведени 230 000 тона мед. Търговският блок Меркосур произвежда близо 140 000 тона. От това количество, близо една трета – 45 000 т. – ще може да се пласира безмитно в Европа, ако споразумението влезе в сила.  


„Стойността на меда от Меркосур обаче и сега е по-ниска от себестойността на меда, произвеждан в Европа“, каза българският евродепутат.


„Би ли пояснил представителят на Европейската комисия какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда Европейската комисия в случай на силен натиск от страна на Меркосур, който със сигурност ще дойде бързо? Кога и как може да бъде задействан той и ако няма такъв, как предвижда ЕК да защити европейските пчелари?“, попита Иво Христов по време на заседанието на земеделската комисия.


В отговора си Джон Кларк, директор на отдел „Международни отношения“ към Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия, посочи, че тъй като медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, ЕК очаква с приемането на споразумението до 5-10 години южноамериканският мед да измести китайския в Европа. Г-н Кларк уточни, че Европа не успява да произведе достатъчно мед, за да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар.


 


„Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните производители. Вместо стимули за сектора, чрез споразумения за безмитен внос от трети страни тя ще засили пазарния натиск и в средносрочен план ще доведе до криза в сектора и понижаване на качеството на продукта. Пчеларството е не само производство, но и ключов елемент за съхранението на природното равновесие и трябва да бъде защитено от безпощадната логика на пазара“, коментира българският евродепутат.


 


Аржентина годишно произвежда около 76 000 тона, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай – близо 2 000 тона. В България годишното производство е между 10 и 11 000 тона, голяма част от които са за износ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни